Truskawki
Sezon na truskawki zazwyczaj zaczyna się w kwietniu i trwa nawet do lipca. Obecnie truskawki uprawia się wszędzie tam, gdzie panuje klimat umiarkowany. Owoce te są niezwykle smaczne, kiedy zdecydujemy zjeść je na surowo. Polacy wybierają je także do sporządzenia koktajli, smoothie, ciast czy też lodów.
Truskawki są bogate w:
- - witaminy C, A, K, E,
- - kwas foliowy,
- - magnez
- - mangan
- - błonnik
Truskawki ułatwiają wchłanianie żelaza oraz pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Właśnie w ten sposób chronią nasz organizm przed rozwojem miażdżycy, zawałem serca, chorobą wieńcowa czy też anemią. Dodatkowo truskawki mają mało kalorii, a to sprawia, że są świetnym wyborem dla osób dbających o linię.
Kto nie powinien jeść truskawek?
Niektóre osoby nie powinny spożywać truskawek - lista jest na szczęście krótka. Większość chorób, które wykluczają te owoce z naszej diety to schorzenia przewlekłe. Zdarzają się sytuacje, w których każdy z nas powinien na pewien czas zrezygnować z ich jedzenia.
Truskawki najlepiej wybierać z ekologicznych upraw lub wyhodować w swoim ogródku lub na balkonie. Argumentem jest to, że truskawki z upraw konwencjonalnych zajmują pierwsze miejsce wśród owoców najbardziej zanieczyszczonych pozostałościami pestycydów.
Objawy alergii na truskawki mogą obejmować wysypkę, swędzenie, obrzęki ust, języka i gardła. Należy wspomnieć również o trudnościach z oddychaniem. W skrajnych przypadkach może dojść do anafilaksji, która jest stanem zagrażającym życiu i wymaga natychmiastowej interwencji medycznej.
Przejdź do galerii i zobacz, kto i dlaczego nie powinien jeść truskawek
Jak politycy typują wyniki polskiej reprezentacji?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?