Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te smakowitości nie podniosą nikomu ciśnienia krwi

Natalia Kwapisz-Daszczyńska [email protected]
Rafał Marglarczyk, właściciel restauracji Pyszne Jedzonko, wraz z kucharzem Michałem Boguszewski prezentują przygotowane przez siebie dania, które pomogą obniżyć ciśnienie.
Rafał Marglarczyk, właściciel restauracji Pyszne Jedzonko, wraz z kucharzem Michałem Boguszewski prezentują przygotowane przez siebie dania, które pomogą obniżyć ciśnienie. Łukasz Capar
Jeśli wskazówka ciśnieniomierza niebezpiecznie się wychyla, a Twój lekarz grozi palcem, to znak, że powinieneś zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Nadciśnienie tętnicze bywa nazywane epidemią XXI wieku - to jedna z najgroźniejszych i najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach jest najczęstszą przyczyną zgonów. Tymczasem odpowiednia dieta może znacząco poprawić wartość ciśnienia krwi.

Listę produktów, które zdecydowanie należy ograniczyć, otwiera sól. - Na początek proponuję usunąć solniczki ze stołów i ograniczyć używanie soli podczas gotowania - radzi Anetta Makiewicz, dietetyk z Lęborka.

To jednak nie wystarczy. Dobrze byłoby także unikać produktów z wysoką zawartością soli, czyli głównie wędzonych mięs, ryb i wędlin. Bardziej cierpliwym i wytrwałym dietetyk poleca, by podczas codziennych
zakupów czytali etykietki ze składem produktów, kontrolując ilość soli i sodu. Nie należy jednak popadać w przesadę i całkowicie eliminować sól ze swojego menu. - To jest niepotrzebne, a nawet niekorzystne, zwłaszcza w przypadku osób starszych, ponieważ może powodować utratę apetytu i niedożywienie - tłumaczy Makiewicz.

Osobom z nadciśnieniem zaleca się nieprzekraczanie 5 gramów soli na dobę.

To nie jedyny produkt, na który osoby z nadciśnieniem powinny zwrócić uwagę. Pod kontrolą powinny się znaleźć kawa (nie więcej niż 2 filiżanki dziennie), inne napoje z kofeiną oraz alkohol. Po kieliszek wina sięgamy co najwyżej dwa razy w tygodniu, a ostrzejsze trunki wolno nam kosztować jedynie sporadycznie.

Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny też zdecydowanie rzucić palenie, gdyż papierosy bezpośrednio podnoszą ciśnienie krwi i przyspieszają czynność serca.

A co jeść? Więcej suszonych i świeżych owoców oraz świeżych warzyw.

- Zaleca się spożywanie przynajmniej pięciu porcji świeżych warzyw i owoców dziennie, jednej porcji warzyw strączkowych typu soczewica lub groszek i chociaż jedną garść suszonych owoców, na przykład moreli - wylicza Makiewicz.

Z kolei Rafał Marglarczyk, właściciel restauracji Pyszne Jedzonko w Słupsku, dodaje, że dieta dla osób z nadciśnieniem powinna zawierać chude mięso, drób, ryby i produkty pochodzenia roślinnego.

Generalna zasada jest taka, by w diecie znalazły się produkty bogate w potas, magnez i wapń. Ten ostatni pierwiastek znajdziemy między innymi w produktach mlecznych. Dobrze, by były one przy okazji niskotłuszczowe, jak jogurt naturalny czy chudy biały ser.

Na koniec pamiętaj, że równie ważne, jak to, co jesz, jest także to, jak jesz.

- Powinniśmy jadać regularnie, co najmniej cztery posiłki dziennie, obowiązkowo rozpoczynając każdy dzień od śniadania - radzi dietetyk.

Jeśli owoce, to najlepiej na surowo i ze skórką. Podobnie warzywa, które jeśli gotujemy, to koniecznie na parze. Ryby, drób i mięso grillujmy lub gotujmy.

Przepis na Sałatkę warzywną

Składniki:

Świeży szpinak, kiełki słonecznika, papryka, pomidor, ogórek świeży, oliwa
z oliwek, cytryna, miód.

Przygotowanie:
Warzywa umyć, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do miseczki, posypać kieł-kami słonecznika. Całość polać sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu, soku z cytryny.

Przepis na Łososia pieczonego z warzywami

Składniki:
Łosoś 150 gramów, brokuły 50 g, marchew 30 g, fasolka szparagowa 30 g, koperek, sól morska, pieprz, ryż biały.

Przygotowanie:

Filet z łososia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny, następnie przełożyć do folii aluminiowej lub pergaminu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Oczyszczone i umyte warzywa gotować we wrzącej wodzie ok. 10 min. Upieczoną rybę przełożyć na talerz, dodać ugotowane warzywa. Podać z ugotowanym na sypko ryżem. Posypać świeżymi ziołami
i koperkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza