Udane mistrzostwa grzybobraniu w Korzybiu (zdjęcia)

Piotr Kawałek Zaktualizowano 
Pełne kosze grzybów to największa nagroda dla grzybiarza
Pełne kosze grzybów to największa nagroda dla grzybiarza Agnieszka Szulist
Król grzybiarzy VIII Otwartych Mistrzostw w Zbieraniu Grzybów w Korzybiu zebrał ich ponad pięć i pół kilograma. Mimo zmiennej pogody frekwencja dopisała, a każdy przyniósł pełne kosze grzybów.

VII Otwarte Mistrzosta w Zbieraniu Grzybów Korzybie 2013

W sobotę od rana organizatorzy patrzyli w niebo i zadawali sobie pytanie czy jeśli spadnie deszcz ludzie nie zrezygnują z grzybobrania. Deszcz padał, na szczęście przelotnie i wcale nie odstraszył grzybiarzy. Z samego Poznania do Korzybia specjalnym pociągiem przyjechało ponad 120 osób. Co najmniej drugie tyle to mieszkańcy Pomorza, którzy nie przestraszyli się kapryśnej pogody. Nikt nie żałował, bo w lasach grzybów wystarczyło dla wszystkich.

Grzybiarze do lasu szli piechotą lub mogli też pojechać drezyną Słupskiej Powiatowej Kolei Drezynowej.

Finał imprezy odbył się na plaży przy jeziorze w Korzybiu. Tu też były m.in. występy artystyczne, degustacja potraw z grzybów, pokaz rzeźbienia piłą spalinową. Grzybiarze zostali nagrodzeni w kilku kategoriach. Oceniane były tylko zdrowe grzyby, za które przyznawano punkty. Wszystkie były ważone z dokładnością do jednego grama. Królem Grzybiarzy za największą ilość zebranych grzybów - ponad pięć i pół kilograma - został pan Arkadiusz Wajda z Korzybia. Największą rodzinę grzybów (pięć połączonych) oraz największa liczbę borowików znalazł Mariusz Pomorski z Gorzowa Wielkopolskiego. Największego grzyba jadalnego znalazł Roman Majchrzak z Korzybia, który przyniósł 23-centymetrowego borowika. Najmłodszym uczestnikiem była trzyletnia Justyna z Zakrzewa z Poznania. Z kolei grzybiarze, którzy na grzybobranie mieli najdalej to Państwo Anna i Czesław Dzedzej z Katowic.

Nagrody były wręczane również konkursie kulinarnym. Konkurs na najlepszą potrawę z grzybów wygrały krokiety z sosem grzybowym przygotowane przez Marię Skierkę z Korzybia. Drugie miejsce zajęły suszone prawdziwki w sosie własnym Marzeny Kołek z Barwina, trzecie miejsce przypadło Agacie Roli z Korzybia za strudel ziemniaczany z grzybami. Komisja przyznała również trzy wyróżnienia: za potrawę grzyby jak ryby przygotowane przez Halinę Jankowską z Barcina, za paszteciki krucho-drożdżowe zrobione przez Barbarę Wojtan z Obłęża oraz za sos podgrzybkowo-serowy wykonany przez Czesława Dzedzeja z Katowic.

Mistrzostwa w zbieraniu grzybów to certyfikowana impreza marki lokalnej Zielone Serce Pomorza, która została uznana za najlepiej promującą walory regionu. Organizatorem był Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Kępicach, leśny kompleks promocyjny "Lasy Środkowopomorskie" - Nadleśnictwo Warcino, Gmina Kępice, Sołectwo Korzybie i Centrum Edukacji Regionalnej w Warcinie.

polecane: Wybory 2019

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tymek

Karol na zadupiu to mieszkasz TY i poza nie nigdzie nie wychodzisz!

K
Karol

Wszystko ustawione tak jak zawsze na tym zadupiu. 

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3