Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Udane mistrzostwa grzybobraniu w Korzybiu (zdjęcia)

Piotr Kawałek
Pełne kosze grzybów to największa nagroda dla grzybiarza
Pełne kosze grzybów to największa nagroda dla grzybiarza Agnieszka Szulist
Król grzybiarzy VIII Otwartych Mistrzostw w Zbieraniu Grzybów w Korzybiu zebrał ich ponad pięć i pół kilograma. Mimo zmiennej pogody frekwencja dopisała, a każdy przyniósł pełne kosze grzybów.
Grzybobranie w Korzybiu

VII Otwarte Mistrzosta w Zbieraniu Grzybów Korzybie 2013

W sobotę od rana organizatorzy patrzyli w niebo i zadawali sobie pytanie czy jeśli spadnie deszcz ludzie nie zrezygnują z grzybobrania. Deszcz padał, na szczęście przelotnie i wcale nie odstraszył grzybiarzy. Z samego Poznania do Korzybia specjalnym pociągiem przyjechało ponad 120 osób. Co najmniej drugie tyle to mieszkańcy Pomorza, którzy nie przestraszyli się kapryśnej pogody. Nikt nie żałował, bo w lasach grzybów wystarczyło dla wszystkich.

Grzybiarze do lasu szli piechotą lub mogli też pojechać drezyną Słupskiej Powiatowej Kolei Drezynowej.

Finał imprezy odbył się na plaży przy jeziorze w Korzybiu. Tu też były m.in. występy artystyczne, degustacja potraw z grzybów, pokaz rzeźbienia piłą spalinową. Grzybiarze zostali nagrodzeni w kilku kategoriach. Oceniane były tylko zdrowe grzyby, za które przyznawano punkty. Wszystkie były ważone z dokładnością do jednego grama. Królem Grzybiarzy za największą ilość zebranych grzybów - ponad pięć i pół kilograma - został pan Arkadiusz Wajda z Korzybia. Największą rodzinę grzybów (pięć połączonych) oraz największa liczbę borowików znalazł Mariusz Pomorski z Gorzowa Wielkopolskiego. Największego grzyba jadalnego znalazł Roman Majchrzak z Korzybia, który przyniósł 23-centymetrowego borowika. Najmłodszym uczestnikiem była trzyletnia Justyna z Zakrzewa z Poznania. Z kolei grzybiarze, którzy na grzybobranie mieli najdalej to Państwo Anna i Czesław Dzedzej z Katowic.

Nagrody były wręczane również konkursie kulinarnym. Konkurs na najlepszą potrawę z grzybów wygrały krokiety z sosem grzybowym przygotowane przez Marię Skierkę z Korzybia. Drugie miejsce zajęły suszone prawdziwki w sosie własnym Marzeny Kołek z Barwina, trzecie miejsce przypadło Agacie Roli z Korzybia za strudel ziemniaczany z grzybami. Komisja przyznała również trzy wyróżnienia: za potrawę grzyby jak ryby przygotowane przez Halinę Jankowską z Barcina, za paszteciki krucho-drożdżowe zrobione przez Barbarę Wojtan z Obłęża oraz za sos podgrzybkowo-serowy wykonany przez Czesława Dzedzeja z Katowic.

Mistrzostwa w zbieraniu grzybów to certyfikowana impreza marki lokalnej Zielone Serce Pomorza, która została uznana za najlepiej promującą walory regionu. Organizatorem był Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Kępicach, leśny kompleks promocyjny "Lasy Środkowopomorskie" - Nadleśnictwo Warcino, Gmina Kępice, Sołectwo Korzybie i Centrum Edukacji Regionalnej w Warcinie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza