Zanim żurek stał się jedną z wielkanocnych tradycji, zupa ta znana już od XIII w. była spożywana głównie przez lud wiejski, ponieważ można ją było przyrządzić z resztek, które zostały w spiżarni. Nazwa żurek wywodzi się od dawnego niemieckiego słowa sur, obecnie sauer, które oznacza kwaśny, ukiszony, określa więc charakterystyczny smak tej zupy oraz jej podstawowy składnik jakim jest zakwas.
Jak zrobić żurek Magdy Gessler?
Składniki na żurek Magdy Gessler:
- 350 g mąki razowej
- 1 l wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 prawdziwków
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany
- 4 jajka
- 300 g białej kiełbasy
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- majeranek
- chrzan (opcjonalnie)
Zakwas na żur: do dużego garnka wsypać mąkę i zalać ją taką ilością wrzącej wody, aż masa będzie gładka. Dolać pozostałą wodę. Dodać 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryć i owiązać gazą. Odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Po upływie 3 dni zakwas przerzedzić.
Prawdziwki pokroić i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Zalać bulionem i gotować aż grzyby będą miękkie. Dodać zakwas na żur, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie dodać chrzan do smaku. Jajka ugotować na twardo. Kiełbasę parzyć około 20 minut. Jajka pokroić na ćwiartki, a kiełbasę w plasterki. Żurek podawać z kiełbasą i jajkiem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Jak zrobić żurek według Ewy Wachowicz?
Składniki na żurek Ewy Wachowicz:
- 6 białych kiełbas
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka - masła
- 1 kapelusz - suszonego prawdziwka
- liść laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka - majeranku
- oliwa do smażenia
- jajka przepiórcze
- natka pietruszki
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił. Zalać wodą (1 ½ - 2 l). Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach, suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?