Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Artystyczne fotografie w Kawiarni Literackiej Ratusza w Zduńskiej Woli ZDJĘCIA

NOWE
Artystyczne fotografie w Kawiarni Literackiej Ratusza w Zduńskiej Woli ZDJĘCIA

Będzie remont zabytkowego kościoła świętej Barbary w Pionkach. Są miliony dotacji

NOWE
Będzie remont zabytkowego kościoła świętej Barbary w Pionkach. Są miliony dotacji

Polecamy

Kibice Bayernu Monachium stworzyli petycję przeciwko zatrudnieniu Rangnicka

Kibice Bayernu Monachium stworzyli petycję przeciwko zatrudnieniu Rangnicka

Wilków jest za dużo? Komisja rolnictwa zabiega o zmiany w zarządzaniu populacją

Wilków jest za dużo? Komisja rolnictwa zabiega o zmiany w zarządzaniu populacją

W Luksemburgu ostatnia szansa polskich szermierzy na kwalifikacje olimpijskie

W Luksemburgu ostatnia szansa polskich szermierzy na kwalifikacje olimpijskie