- W środę już nie przyjmiemy żadnych zamówień, bo w tym roku mieliśmy ich rekordowo dużo - mówi Bożena Hołowienko z restauracji Staromiejska w Słupsku. - W świątecznym menu mamy ponad 100 pozycji. Zamówione potrawy będziemy wydawać dzisiaj i jutro.
W Staromiejskiej za kilogram uszek trzeba było zapłacić 35 zł. Kilo ryby po grecku kosztuje 28 zł, a pierogów z kapustą i grzybami 15 zł.
Jednak są w Słupsku miejsca, w których te przysmaki można jeszcze kupić dziś, a nawet jutro. - Nadal przyjmujemy zamówienia. Klienci odbierają je od nas w jednorazowych naczyniach bądź na swoich półmiskach, które wcześniej przynoszą. Te drugie gartis dekorujemy i od razu można je postawić na stół - mówi Jolanta Paradowska, szefowa City Baru przy ul. Szczecińskiej, gdzie zakupy będzie można odebrać nawet w czwartek do godz. 12. Tam kilogram uszek kosztuje 28 zł, pierogów 14 zł, pasztecików 16 zł. Za kilo ryby po grecku trzeba zapłacić 25 zł, za porcję karpia w galarecie czy po żydowsku 8 zł, śledzia 7 zł. Można nawet kupić czysty barszcz na zakwasie - 9 zł za litr.
Dziś i jutro do godz. 14 można też kupić potrawy świąteczne przygotowywane przez kucharzy restauracji Metro. Tam kilogram uszek kosztuje 30 zł, pierogów 15 zł, pasztecików 16 zł, a porcja ryby po grecku 7 zł. - Coraz częściej potrawy na naszym kiermaszu kupują klienci indywidualni, zagoszczą one na wigilijnym stole w ich domach. Wcześniej otrzymywaliśmy zamówienia głównie od firm na zakładowe przyjęcia świąteczne - usłyszeliśmy w restauracji.
Świąteczne smakołyki można jeszcze dziś próbować kupić w barach Maja w Słupsku. Na jednorazowych półmiskach można tam dostać np. rybę po grecku i pstrąga (7,50 zł za porcję) i różne rodzaje śledzia (4,50 za porcję). Karpia tu nie przyrządzają, a kilogram uszek kosztuje 22 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?