Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Witaminy na zdrowie i dla urody

archiwum
Mleko jest bogatym źródłem wapnia, witaminy D, A, E, najlepsze jest to zwykłe o krótkiej dacie ważności.
Mleko jest bogatym źródłem wapnia, witaminy D, A, E, najlepsze jest to zwykłe o krótkiej dacie ważności. archiwum
Bez witamin nie ma życia. Szczególnie o tej porze roku zaczyna nam brakować tego paliwa napędzającego nasz organizm. Skąd je czerpać?

W lutym w naszym organizmie kończą witaminowe zapasy, które zgromadziliśmy latem i jesienią. Stąd spadek odporności, ogólne osłabienie. Jeżeli się nie "doładujemy", czekają nas ciężkie dni.

Organizm nie wytwarza

Witaminy są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Zapobiegają wielu chorobom. Nie tylko pobudzają naszą odporność, ale mają też działanie profilaktyczne w takich schorzeniach, jak miażdżyca, zawał serca, nadciśnienie, osteoporoza. Ostatnio dużo się też mówi o witaminach jako o czynniku przeciwdziałającym nowotworom. Mają dobroczynny wpływ na naszą urodę.
Co ciekawe, witaminy (poza witaminą D), to takie związki chemiczne, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Dlatego musimy mu ich dostarczyć sami.

Polegać na naturze

Najcenniejsze są witaminy naturalne, a więc te, które dostarczamy w codziennych posiłkach.

- Bardzo często, przy tempie życia, jakie sobie narzuciliśmy, posiłki nie mają dla nas większego znaczenia - mówi Mieczysław Szalecki, pediatra, endokrynolog i diabetolog. - A jeżeli czujemy się osłabieni, idziemy do apteki i bezkrytycznie sięgamy po zestawy witamin i minerałów, karmiąc się nimi przez wiele tygodni.
To błąd. Najbardziej wartościowe witaminy, najlepiej wchłaniane przez organizm, znajdują się w pożywieniu. To nie slogan "jedz warzywa i owoce, nie zastąpią ich witaminy w tabletkach". Dlatego podstawowa zasada: pilnujmy, by posiłki wzbogacać kilkoma surówkami, a na deser zamiast po słodycze sięgać na przykład po jabłko i pomarańcze.

Gdzie szukać witamin

Źródła witamin możemy podzielić na roślinne i zwierzęce. Te pierwsze, to przede wszystkim marchew, natka pietruszki, jarmuż, szczaw, szczypiorek, papryka czerwona, dynia, koper ogrodowy, cykoria, morele, melon, kapusta pekińska, pomidor, brzoskwinia, soja, czosnek, czarna porzeczka, aronia, agrest, banan, cytryna, czarne jagody, czereśnie, grejpfrut, jabłko, kiwi, maliny, mandarynki, nektarynki. Najlepsze źródła zwierzęce to: wątroba wołowa i wieprzowa, masło, jaja kurze, ser żółty tłusty, pstrąg strumieniowy, ser twarogowy tłusty i półtłusty, mleko- tłuste i półtłuste, kurczak.

Nieraz konieczna pigułka

Oczywiście, trudno mówić, że witaminowe tabletki szkodzą. W wielu sytuacja nie tylko można, ale nawet trzeba się nimi ratować.

- Tak jest na przykład po chorobie czy przepracowaniu - tłumaczy Mieczysław Szalecki. - Tabletki wskazane są też dla kobiet w ciąży, karmiących matek czy przy wzmożonym wysiłku. Wówczas możemy sięgnąć po gotowe preparaty dostępne w aptekach bez recepty.

Zawsze jednak prośmy o właściwy dla nas zestaw: są osobne środki przeznaczone dla dzieci, dla młodzieży, dla osób starszych, dla kobiet, dla mężczyzn. Dobrze jest się poradzić lekarza, który znając nasz organizm zaleci najskuteczniejszy zestaw.

Beata Alukiewicz-Szczepanek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza