4 z 11
Poprzednie
Następne
Wycofane produkty przez GIS. Niebezpieczeństwo w serach z Lidla. Tego lepiej nie kupuj [11.01.2021]
SMACZNY, TOKSYCZNY TATAR
Wykrycie i ostrzeżenie z 29.10: bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga w tatarze wołowym.
Państwowa Inspekcja Sanitarna ze Starachowic znalazła wroga zdrowia w 1 z 5 badanych próbek produktu: Sokołów Tatar wołowy, 200 g. Zakażenie może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy, rzadziej do znacznego pogorszenia zdrowia jako zespół hemolityczno-mocznicowy, a na szczęście jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Numer partii: 02891 02892K.
Producent: Sokołów SA z Sokołowa Podlaskiego, oddział w Kole.
Zalecenia dla konsumentów: nie spożywać, a jeśli ktoś już zjadł i wystąpiły niepokojące objawy – kontakt z lekarzem.