Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowie w waflu - Barbara Siarkowska

TOMASZ CZĘŚCIK
Truskawkowe, śmietankowe, czekoladowe... Każdy amator lodów może wybrać swoje ulubione.
Truskawkowe, śmietankowe, czekoladowe... Każdy amator lodów może wybrać swoje ulubione. Fot. SŁAWOMIR ŻABICKI
Jedynie zła pogoda może popsuć interes sprzedawcom i producentom lodów. Zimne desery cały czas mają wielu amatorów. Jednak ich rodzimi producenci są systematycznie wypierani przez wielkie lodowe koncerny.

Na Pomorzu Środkowym działa tylko jedna wytwórnia lodów. Koszalińska firma Jaś od lat stawia czoła wielkim wytwórcom lodów z zachodu oraz z centrum kraju.
- Jeszcze kilka lat temu w naszym regionie funkcjonowało kilka firm produkujących lody - mówi Jan Januszewski, szef Jasia. - Jednak rynek rządzi się swoimi prawami i zostają tylko najsilniejsi. Ten rok nie jest zły, jednak sprzedaż jest niższa niż w ubiegłym roku ze względu na pogodę. To głównie z tego powodu spada sprzedaż.
Jeszcze do niedawna małe lodziarnie same produkowały zimne desery. Do ich wyrobu używały naturalnych surowców: jaj, śmietany i mleka. Nie było w nich konserwantów. Jednak tradycyjna produkcja jest droga i sprzedawcy coraz częściej decydują się na produkty wielkich koncernów.
- Od niedawna sprzedajemy lody Algidy - mówi Katarzyna Bogusz, właścicielka lodziarni Mango w Słupsku. - Gdybyśmy musieli produkować je sami to byłyby droższe i krócej moglibyśmy je przechowywać. Teraz za gałkę trzeba u nas zapłacić złotówkę.
Dużym powodzeniem cieszą się także lody włoskie.
- Najchętniej odwiedzają nas dzieci - mówi sprzedawczyni w jednej z lodziarni w centrum Słupska. - Dorośli przychodzą przeważnie w weekendy, które nie są szczególnie słoneczne. Wtedy sprzedajemy więcej deserów. Gdy pada deszcz mamy miej klientów.
Za jedną gałkę lodów, czyli prawie 36 mililitrów trzeba zapłacić około złotówki. Za lody włoskie, które ważą dwa razy więcej należy zapłacić 1,80 zł. Najtańsze są jednak lody kupowane w sklepach. Ceny litrowych opakowań zaczynają się już od 1,70 zł.

Zdrowie w waflu - Barbara Siarkowska

- Lody są zdrowe. Zawierają węglowodany, tłuszcze i białka. Jeśli dodane są do nich owoce, mają także witaminy przede wszystkim z grupy "B". Zawierają ponadto sole mineralne. Jedzenie lodów zalecane jest podczas anginy, bo łagodzą podrażnienia oraz w upalne dni, bo chłodzą i orzeźwiają organizm. Oczywiście nie wolno przesadzać z ich nadmiernym jedzeniem, bo mają trochę kalorii. Nie wolno ich także jeść gdy organizm jest bardzo rozgrzany.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza