Co było w programie pikniku?
Izba Historii Kolei w Słupsku w ramach Europejskiego Roku Kolei przygotowała konkurs rzutu młotem hamulcowym, w którym przewidziano nagrody, dyplomy i puchary.
WegePerspektywy, czyli grupa trzech kobiet, które połączył wegetarianizm, przedstawiła pomysły na gotowanie potraw wegetariańskich w duchu kuchni „zero waste”, czyli przy maksymalnym wykorzystaniu składników, a jednocześnie zminimalizowaniu kuchennych odpadków.
Z kolei Małgorzata Częścik, archeolog, uchyliła rąbka tajemnicy wczesnosłowiańskiej kuchni, w tym także wypieku podpłomyków, czyli najstarszej formy chleba. Natomiast historyk, Tomasz Częścik, podczas trwania imprezy przechadzał się w towarzystwie wczesnośredniowiecznych wojów.
Poza tym, podczas Zielonego Pikniku Europejskiego, miał miejsce bookcrossing, czyli wymiana książek, zajęcia z jogi na trawie pod okiem Darii Turowskiej czy wystawa fotograficzna zorganizowana przez Słupski Ośrodek Kultury.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?