Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
974 materiały
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Cena jagód leśnych. Może podwyższyć ją mandat, jeśli zbierasz zarobkowo
Powoli zaczyna się sezon na jagody leśne w 2024 roku, a w sprzedaży pojawiają się gdzieniegdzie pierwsze jagodzianki. Ile kosztuje słoik tych owoców? Cena jagód...
Trwa wypłata reszty dopłat bezpośrednich. Ilu rolników nadal czeka na pieniądze?
Do kiedy ARiMR będzie wypłacać rolnikom dopłaty bezpośrednie 2023 w ramach płatności końcowych i to razem z ekoschematami? Sprawdzamy najnowsze dane, które...
Co kupują od nas Niemcy? Lubią polską żywność i produkty rolne
Już niebawem tłumy kibiców pojawią się w Niemczech na Euro 2024. Między meczami będą chcieli coś zjeść i tu zamawiając danie np. drobiowe, mogą trafić na...
Uwaga! IMGW podnosi ostrzeżenia na 31 maja. Znów burze, ulewy i grad
Grad dobił to, czego nie zniszczyły wcześniej przymrozki, a serce pęka, jak patrzy się na pole - komentują rolnicy to, co m.in. w województwie...
Samozbiory ruszają! Na plantacji najesz się owoców za darmo, a zapasy zrobisz taniej
Na polskich plantacjach owocowych zaczęły się zbiory nie tylko truskawek, ale i np. jagody kamczackiej. Jej popularność rośnie, a cena może być znacznie niższa,...
Czy opłaca się przejść na emeryturę KRUS rok później? Taka po 26 latach składek
– Jestem ubezpieczona w KRUS od 1999 roku. W przyszłym roku osiągnę wiek emerytalny. Opłacam najniższą składkę, ponieważ moje gospodarstwo ma 16 hektarów. Ile...
Pszenica, żyto, jęczmień - ceny za tonę w maju 2024 u progu naboru o dopłaty do zbóż
Kto chce dostać dopłatę do zboża w 2024 r., musi je sprzedać do 31 maja. Jak trwający nabór wniosków wpłynął na ceny pszenicy, jęczmienia czy żyta w skupach?...
Dopłata maksymalnie do 40 hektarów. W ARiMR rusza nabór
Dwa miesiące potrwa kolejny nabór wniosków w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Od 1 czerwca będzie można starać się o wsparcie inwestycji...
Obok jakich warzyw sadzić seler, po jakich roślinach unikać?
A to feler, westchnął seler - brzmi fragment wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”. Aby uniknąć wadliwych warunków do uprawy selera, koniecznie sprawdź, jaki...
Obrywasz gałązki brzozy z ołtarza podczas procesji Bożego Ciała? A wiesz, po co?
Gdy tylko czoło procesji Bożego Ciała odejdzie od jednego z czterech ołtarzy, uczestnicy obrywają brzozowe drzewka, które jeszcze przed chwilą były dekoracją....