Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1145 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Domowa kapusta kiszona. Poznaj prosty przepis na tradycyjną kiszonkę do bigosu
Sezon na kiszenie kapusty przypada we wrześniu i w październiku. Właśnie teraz przygotowujemy kiszonki, które przydadzą się m.in. do świątecznego bigosu lub do...
Takiego kakao jeszcze nie piliście! Zobacz przepis na rozgrzewający napój z cynamonem
Domowe kakao z przyprawami to napój nie tylko dla dzieci. Najczęściej podawane jest dzieciom na podwieczorek lub do kanapek na śniadanie. Warto przypomnieć...
Klasyczne pierogi kuchni polskiej. Zobacz przepis na danie rozpływające się w ustach
Pyszne pierogi z twarogiem i ziemniakami to tradycyjna potrawa, którą mogą zjeść miłośnicy klasycznych obiadów. To danie z powodzeniem zjedzą wegetarianie,...
Pyszna tarta z figami bez pieczenia. Przepis zdradza słynny brytyjski kucharz
Tarta figowa to prawdziwy jesienny rarytas. Sezon na te owoce przypada na wrzesień i październik. Proponujemy przepis na łatwą tartę z figami Jamiego Olivera,...
Tak podane grzyby rozpływają się w ustach! Zrób risotto z leśnymi grzybami
Domowe risotto z leśnymi grzybami to prawdziwy rarytas, który można jeść niemal cały rok. Warto robić je ze świeżych grzybów, ale z powodzeniem zrobicie je z...
Co zrobić z dynią na słodko? Te ciasteczka zachwycą jesienią
Pyszne ciastka dyniowe to aromatyczny wypiek, który będzie puszysty i delikatny. Za smak odpowiadają korzenne przyprawy, choć można wykorzystać także gotową...
Fenomenalne danie dla fanów delikatnego mięsa. To przepis popularnego szefa kuchni
Soczysty stek z polędwicy z zielonym pesto, pistacjami i sałatką z pomidorów to świetne danie na rodzinny obiad lub na romantyczną kolację we dwoje. Przepis...
Gdzie zjeść aromatyczne posiłki? Wróciła jesienna edycja Restaurant Week 2023
Jesienna odsłona apetycznego festiwalu Restaurant Week przebiega pod hasłem „Food Smells Good”. Miłośnicy dobrego jedzenia mogą wypróbować specjalne menu spoza...
Szukasz pomysłu na jednogarnkowy obiad? Gulasz zachwyci domowników!
Domowy gulasz z papryką i indykiem to szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Warto dodać do niego różyczki brokułu i plastry marchewki, które ożywią kolor...
Gadżet z łazienki pomoże przed pieczeniem. Wypróbuj trik i ciesz się przysmakiem
Cinnamon rolls to wypiek dobrze znany w Stanach Zjednoczonych. W sklepach ciasto dostępne jest nawet w puszkach lub mrożone w tekturowych kartonach. Takie...