Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1113 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Wyśmienite ciasto z gruszkami na oleju. Tak wyglądają jesienne wypieki
Aromatyczne i wilgotne ciasto z gruszkami można zrobić w mniej niż godzinę. Proste ucierane ciasto jest smakuje jak z najlepszej cukierni. Nasze babcie często...
Szukasz pomysłu na kanapki? Zobacz przepis na tanią pastę z tuńczyka
Pyszna pasta z tuńczyka na kanapki to proste smarowidło, które zrobicie z łatwo dostępnych składników. Wystarczy wymieszać tuńczyka z puszki z ugotowanymi na...
Sycąca cukinia faszerowana mięsem. Poznaj przepis z ryżem
Cukinia jest świetnym warzywem do przygotowania obiadu. Wśród pomysłów na sycący obiad proponujemy pożywną cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem. Takie...
Jedzenie w szpitalu nie musi być nudne. Nadchodzi koniec niesmacznych posiłków
Jedzenie w szpitalu to od dawna temat dyskusji. Najwyższa Izba Kontroli już w 2009 roku opublikowała raport alarmujący o problemie z odżywianiem pacjentów...
Tradycyjna chałka drożdżowa jak dawniej. Ten rumiany wypiek przywodzi wspomnienia
Chałka nazywana też przez piekarzy chałą należy do pieczywa obrzędowego. Co tydzień wytrawna chała podawana była podczas kolacji szabasowej. Przepis na plecione...
Pieróg biłgorajski inaczej. Poznaj przysmak znany we Lwowie
Pieróg biłgorajski pochodzi z Roztocza. Znany jest również pod nazwą pieróg jaworowski. Można było go również spotkać w okolicach Lwowa, gdzie przywędrował wraz...
Placki ze śliwkami lekkie jak piórko. Wypróbuj przepis na przysmak z patelni
Domowe placki ze śliwkami to przysmak, który w Stanach Zjednoczonych znany jest pod nazwą pancakes. Można ją dosłownie tłumaczyć jako ciastka z patelni. Dzięki...
Szukasz pomysłu na danie z kapustą? Poznaj przepis na tradycyjną parzybrodę ze Lwowa
Domowa parzybroda z ziemniakami przypomina smakiem polski kapuśniak. Jednak jest to posiłek o bogatszym składzie, wyrazistszym smaku i atrakcyjnym aromacie...
Co na szybkie śniadanie przed szkołą? Polecamy sprawdzone przepisy
Śniadanie dla ucznia powinno być pożywne, sycące i smaczne. To podstawa dobrze zaczętego dnia. Zebraliśmy najciekawsze pomysły na szybkie śniadania do zjedzenia...
Co zrobić z malin? Proponujemy szybkie ciasto na oleju
Puszyste i słodkie ciasto z malinami to dla wielu osób idealny wypiek na koniec lata. W tym czasie warto przygotować szybkie ucierane ciasto z malinami. Można...