Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1102 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Pyszny sos grzybowy ze śmietaną! Świetny przepis na sezonowy posiłek
Sos grzybowy to danie, które najlepiej smakuje po powrocie z grzybobrania. Właśnie wtedy przyrządza się danie, które można zabielić śmietaną lub podawać...
Dania z papryki na obiad. Zobacz 9 pomysłów na użycie pysznego warzywa
Papryka czerwona, żółta i zielona potrafi zaskoczyć smakiem i wyglądem. W wielu kuchniach świata traktowana jest równie jako główny składnik potrawy, a także...
Prosta i pyszna zupa krem na cały rok. W sezonie zrobisz ją ze świeżych warzyw
Zupa krem z kukurydzy to danie, które można przygotowywać przez cały rok. W sezonie na kukurydzę warto sięgać po świeże, ugotowane kolby. Poza sezonem sprawdzi...
Wyrazisty sos czosnkowy nie tylko do pizzy. Oto przepis na dodanie smaku na co dzień
Sos czosnkowy to prosty i tani dodatek do wielu potraw. Przyrządza się go z łatwo dostępnych składników. Można go stosować do zimnych przekąsek oraz gorących...
Pożywny obiad rodem ze wschodu. Tradycyjne danie, którego nie odmówisz
Kartacze to regionalne danie doskonale znane na Podlasiu. Jest to rodzaj dużych owalnych pyz nadziewanych mielonym lub siekanym mięsem i podawanych z...
Pożywna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. Tani przepis na domowy obiad
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to proste i sycące danie na chłodniejsze dni. Nie jest to niskokaloryczne danie, ale zawiera wszystkie składniki, którym...
Czekoladowe ciasto z jeżynami. Oto przepis na ciasto pachnące jak piernik
Ciasto z jeżynami można zrobić z dodatkiem gorzkiej czekolady lub wysokiej jakości ciemnego kakao. Intrygującego karmelowego smaku dodaje użycie cukru...
Tradycyjne gnocchi prosto z Włoch. Poznaj smakowity przepis na danie z ziemniaków
Na całym świecie ziemniaki są podstawowym warzywem wykorzystywanym w kuchni. Poza smażeniem i pieczeniem najczęściej są gotowane. Włosi robią z ziemniaków...
Apetyczne bułeczki bao na obiad. Wypróbuj pyszne danie gotowane na parze
Bułeczki bao znane także jako baozi wykonane są z ciasta drożdżowego przyrządzanego na parze. Puszyste i miękkie bułeczki nadziewane są różnorodnymi...
Szybka surówka z cukinii. Idealna do obiadu i na przystawkę
Surowa cukinia może się wydawać mdła w smaku. Jednak dużym atutem tego surowego warzywa jest łatwość przyjmowania innych smaków. Nie należy przesadzać z...