10 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Zarówno papryka zwykła, jak i ostra to warzywa, po które...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/91/07/641996c2bcb9b_o_large.jpg)
fot. Jessica Lewis Creative / Pexels
„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?
9. Papryka i papryka chilli
Zarówno papryka zwykła, jak i ostra to warzywa, po które sięgamy chętnie przez cały rok. Obydwa rodzaje papryki są świetnym źródłem witaminy C. Ich spożywanie zalecane jest przy wielu różnych dolegliwościach m.in. przez osoby z chorobami układu krążenia.
Jednak, aby jedzenie papryki wyszło nam na zdrowie, powinniśmy wybierać te, które uprawiano bez dodatku pestycydów. Choć w stosunku do zeszłego roku papryka spadła w rankingu, nadal znajduje się wśród 12 najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Dlatego zawsze należy bardzo dokładnie umyć ją przed spożyciem.