MKTG SR - pasek na kartach artykułów
10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zarówno papryka zwykła, jak i ostra to warzywa, po które...
fot. Jessica Lewis Creative / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

9. Papryka i papryka chilli

Zarówno papryka zwykła, jak i ostra to warzywa, po które sięgamy chętnie przez cały rok. Obydwa rodzaje papryki są świetnym źródłem witaminy C. Ich spożywanie zalecane jest przy wielu różnych dolegliwościach m.in. przez osoby z chorobami układu krążenia.

Jednak, aby jedzenie papryki wyszło nam na zdrowie, powinniśmy wybierać te, które uprawiano bez dodatku pestycydów. Choć w stosunku do zeszłego roku papryka spadła w rankingu, nadal znajduje się wśród 12 najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Dlatego zawsze należy bardzo dokładnie umyć ją przed spożyciem.

Zobacz również

Znamy datę meczu Jagiellonii u siebie w kwalifikacjach Ligi Mistrzów

Znamy datę meczu Jagiellonii u siebie w kwalifikacjach Ligi Mistrzów

Najdziwniejsze rzeczy do kupienia w polskich klubach

Najdziwniejsze rzeczy do kupienia w polskich klubach

Polecamy

Kim są? Aktorzy seniorzy

Kim są? Aktorzy seniorzy

Uważaj w wakacje! Roznoszą tropikalną chorobę w UE. Pierwsza szczepionka na wirus

Uważaj w wakacje! Roznoszą tropikalną chorobę w UE. Pierwsza szczepionka na wirus

Salonowi wyjadacze

Salonowi wyjadacze