MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ceny ryb w Koszalinie

Irena Boguszewska [email protected] Tel. 94 347 35 99
Ceny ryb w KoszalinieKarpie są u nas tańsze niż były rok temu.
Ceny ryb w KoszalinieKarpie są u nas tańsze niż były rok temu. Radosław Brzostek
W wigilię na stole królują ryby, a głównie karp. Sprawdziliśmy ile w tym roku musimy na niego zapłacić.

Jarosław Dadoń, właściciel gospodarstwa rybackiego w Sianowie twierdzi, że przed świętami karpi nie zabraknie. W jego gospodarstwie rybackim (czynne od godz. 7 do 17) kilogram żywego karpia kosztuje 14 zł, a filetów z niego - 21 zł, żywego pstrąga - 14,50 zł, a filetów z pstrąga - 23,50 zł.

Do koszalińskiego Tesco klientów przyciągały tanie, bo po 9,99 zł za kg karpie. Pływały w dużej, ustawionej na widoku publicznym wannie. Jest tu też bardzo duży wybór innych ryb. Możemy kupić kilogram suma afrykańskiego po 29,99 zł, halibuta świeżego bez skóry po 69,99 zł, filety z okonia nilowego po 36,99 zł, z pangi po 19,90 zł, czy z dorsza norweskiego bez skóry ekstra po 49,90 zł. W sprzedaży są też płaty z dorsza bez skóry po 29,99 zł, filety ze skórą po 37,99 zł i bez skóry po 36,99 zł. Dostaniemy filety śledziowe a'la matias po 12,99 zł za kg i po 6,99 zł za 800-gramowe wiaderko.

- Karpie są u nas tańsze niż były rok temu, ale w ogóle ryby niesamowicie podrożały - mówi sprzedawca stoiska rybnego przy koszalińskim Supersamie przy ul. Władysława IV. - Bardzo podrożał dorsz, a być może jego cena jeszcze pójdzie w górę, no i pstrąg.

W sklepach jest bardzo duży wybór różnych rybnych przysmaków. Np. sklep "Pod szkunerem" w Koszalinie ma kapie w takiej samej cenie jak rok temu, czyli po 15 zł za kg i po 28,50 zł płaty ze skórą. Dużo klientów kupuje pstrągi patroszone z głową po 21 zł za kg i świeże sandacze.

- Tegorocznym hitem są śledzie wykwintne z karmelizowaną cebulką w oleju doprawione i gotowe na stół (12,99 zł za półkilogramowy pojemnik) - mówi Grażyna Bednarek, właścicielka sklepu "Pod szkunerem".

Wybór ryb jest olbrzymi. Można tu kupić gotowe ryby w galarecie, które są przybrane, wystarczy je wyłożyć na stół. Same śledzie są robione na kilkanaście sposobów , są śledzie tradycyjne, babuni, po kaszubsku, w oleju z cebulą, tomatillo - z suszonymi pomidorami i cebulą, w śmietanie czy z rodzynkami po sułtańsku, matiasy, marynowane, a'la łosoś, z beczki z mleczem i ikrą, a także ikrę ze śledzia i mlecz. rybę saską z ananasem i kiełkami soi i wiele innych dań rybnych.

Przysmakami są polędwica z łososia i z tuńczyka, węgorze, kawior, czy kabanosy z łososia. Szczególnie duże zapotrzebowanie na nie jest przed świętami, bo każdy chce podać na stół coś wyjątkowego.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza