Chwasty z okolic Słupska też mogą urozmaicić kuchnię [ZDJĘCIA]

Wojciech Frelichowski
Wojciech Frelichowski
Fot. Anna Mariola Kasprzak/Dolina Słupi
Przygotowując wiosenne sałatki często sięgamy po warzywa i zioła z włoskim rodowodem. Tymczasem okazuje się, że w najbliższym otoczeniu mamy sporo roślin, które z powodzeniem je zastąpią, a tymczasem są niedoceniane, a nawet uważane za chwasty. Opowiada o nich Anna Mariola Kasprzak, starszy specjalista ds. edukacji ekologicznej w Parku Krajobrazowym Dolina Słupi.

Proponuje pani niekonwencjonalne dodatki do sałatek i innych potraw, z których część jest chwastami i to takimi bardzo nielubianymi...
To rośliny znane od lat i nie były żadną tajemnicą dla naszych babć. Czasem wystarczy się tylko dobrze rozejrzeć, by je dostrzec pod nogami. Warto na przykład wykorzystać spacer po lesie, żeby ich poszukać. Choćby poszukać czosnaczka pospolitego.

Nazwa sugeruje powiązanie z czosnkiem. To coś podobnego?
- Faktycznie ma zapach i smak czosnku. Czosnaczek najczęściej występuje w lasach liściastych. Akurat teraz jest ostatni moment, aby go zbierać. Jak kwitnie nie jest już dobry w smaku. Jest to bardzo zdrowa roślina i z powodzeniem można ją dodawać do sałatek.

Poleca pani również podagrycznika pospolitego. Co to za roślina?
Podagrycznik jest dobrze znany tym, którzy uprawiają ogródki. Może nie każdy zna jego nazwę, ale już po wyglądzie to wieli kojarzy tą roślinę jako typowego chwasta. Rośnie w kłączach i trudno do usunąć. Jest bardzo pospolity. Smak podagrycznika przypomina pietruszkę, albo selera. Można go dodać do zupy, albo gulaszu. Można go też ususzyć i mieć zapas na zimę. Podagrycznik ma również wiele właściwości leczniczych. Stosowano go na przykład do leczenia dny moczanowej, czyli podagry i stąd ta nazwa.

Niesłychane, żeby chwast był jadalny... Co jeszcze pani poleca?
Na przykład pokrzywę. Tą roślinę zna chyba każdy. A nasze babcie wywar z pokrzywy stosowały na włosy. Co więcej, z pokrzywy parzono herbatę, bo ma ona wiele pozytywnych właściwości. Jeśli ktoś chce sobie wzmocnić włosy wykorzystując pokrzywę, to teraz jest właśnie okres, kiedy można ją zrywać.

O tych prozdrowotnych zaletach pokrzyw coś tam słyszałem. A czarny bez?
Tak, to też jest roślina wzmacniająca odporność. Można z niego robić syrop leczniczy, który też powodzeniem można używać w kuchni, na przykład jako dodatek do naleśników. A niektórzy z czarnego bzu robią smaczne nalewki.

Zobacz także: Otwarcie Centrum Edukacji Ekologicznej w PK Dolina Słupi

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Polecam książkę "Apteka Pana Boga" Marii Treben, niesamowite ile "chwastów" rośnie wokół nas, nawet na trawnikach.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3