MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywa o zielonej barwie, zwłaszcza te liściaste, są...
fot. Charles Deluvio/Unsplash

Co na problemy z pamięcią i koncentracją? Te naturalne sposoby to kuracja odmładzająca dla mózgu. Tak pokonasz rozkojarzenie i zapominanie

Nie zaniedbuj zielonych warzyw

Warzywa o zielonej barwie, zwłaszcza te liściaste, są skarbnicą antyoksydacyjnego chlorofilu, który wspomaga detoksykację organizmu. Pod zielonym kolorem skrywają się jednak inne cenne przeciwutleniacze w postaci barwników karotenoidowych. Należy do nich luteina (obecna też m.in. w warzywach żółtych), która chroni przed starzeniem nie tylko narząd wzroku, ale też mózg. Wysoki poziom tego związku w organizmie wiązał się z funkcjonowaniem mózgu z podobną sprawnością, jak u osób młodych, o czym doniosło pismo „Frontiters in Aging Neuroscience”. Najwięcej korzystnych składników zawierają liście o ciemnozielonym zabarwieniu, takie jak np. spokrewniony z kapustą jarmuż. Aby polubić jego smak, wystarczy przygotować w piekarniku czipsy z liści: trzeba je dokładnie osuszyć (inaczej nie wyjdą chrupiące), spryskać lub natrzeć oliwą i dodać ulubione przyprawy.

Zobacz również

8. Etnosakralia Kurpiowskie - harmonogram wydarzeń

8. Etnosakralia Kurpiowskie - harmonogram wydarzeń

Godne pożegnanie Magdy Linette z turniejem w Eastbourne. Porażka w meczu o 1/4 finału

Godne pożegnanie Magdy Linette z turniejem w Eastbourne. Porażka w meczu o 1/4 finału

Polecamy

Historia jak z filmu...Miss Polski była związana z gangsterem

Historia jak z filmu...Miss Polski była związana z gangsterem

Mieszkańcy Słupska chętnie korzystali z porad Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta

Mieszkańcy Słupska chętnie korzystali z porad Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów