Czosnek jak antybiotyk

Redakcja
Świeża główka czosnku zawiera około 60 proc. wody, 32 proc. węglowodanów i 6,45 proc. białka. Najwięcej ma witaminy C (około 31 mg witaminy C/100 g produktu). Dostarcza też witaminy B1 i B2, a także potasu, żelaza, magnezu, fosforu i wapnia. Uwaga! Jest kaloryczny - zawiera 146 kcal/100 g produktu.
Świeża główka czosnku zawiera około 60 proc. wody, 32 proc. węglowodanów i 6,45 proc. białka. Najwięcej ma witaminy C (około 31 mg witaminy C/100 g produktu). Dostarcza też witaminy B1 i B2, a także potasu, żelaza, magnezu, fosforu i wapnia. Uwaga! Jest kaloryczny - zawiera 146 kcal/100 g produktu.
Czosnek był znany ze swoich leczniczych właściwości już cztery i pół tysiąca lat temu! Starożytni Egipcjanie stosowali go jako środek w kuracjach przeciw robakom.

Warzywo o mocnym zapachu uprawiali Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie. Rzymianie wierzyli, że zwiększa sprawność bojową żołnierzy. Hipokrates polecał go jako lekarstwo w schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego. Jednak dopiero 1944 roku zbadano dokładnie czosnek pod kątem zawartych w nim substancji leczniczych. Okazało się, że za bakteriobójcze właściwości odpowiada mocno pachnąca allicyna i trójsiarczek dwuallilu. Oba związki mają tak silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, że ujawnia się ono nawet w roztworze soku czosnkowego rozcieńczonym do stężenia 1:25000.

Przepis na ząbek

Zdrowotne walory czosnku doceniła medycyna ludowa. Ze świeżego warzywa robi się nalewki, a nawet specjalny mleczny napar, który pomaga na bóle gardła, katar i pasożyty przewodu pokarmowego. Czosnek dodany do rosołu przynosi ulgę przy przeziębieniu. Do sporządzenia mlecznego naparu potrzebujemy: ząbek czosnku i szklankę wrzącego mleka. Czosnek rozgniatamy i zalewamy mlekiem. Po kilku minutach przecedzamy mleczny napar i wypijamy. Kurację stosujemy rano i wieczorem. Rosół drobiowy z ząbkiem czosnku działa jak naturalny lek przy leczeniu objawów przeziębienia, zapalenia krtani lub oskrzeli. Wszystko dzięki zawartej w drobiowym mięsie cysteinie, aminokwasie, który uwalnia się podczas gotowania.
Cysteina rozrzedza śluz zalegający w drogach oddechowych, przyspiesza jego odpływanie i pomaga w odkrztuszaniu. W ten sposób zmniejsza dokuczliwy kaszel. Wspomagana przez bakteriobójczą moc allicyny z czosnku działa z podwójną siłą. Czosnek dodajemy już po ugotowaniu rosołu, żeby nie zabić cennego naturalnego antybiotyku. Jeśli dopadnie nas przeziębienie, możemy codziennie wypijać kubek gorącego rosołu z drobiu z ząbkiem czosnku.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
mruk
Czosnek to samo zdrowie, ale tylko nasz, naturalny i pełen ?aromatu?. Unikajmy czosnku dużego, bialutkiego i foremnego, bo to zapewne modyfikowana chińszczyzna "konserwowana" izotopem radioaktywnym!
Dodaj ogłoszenie