Jury doceniło aktywność tej firmy w pozyskiwaniu funduszy unijnych, uczestnictwo w targach gospodarczych oraz współfinansowanie i pomoc w organizowaniu różnego rodzaju imprez lokalnych. Rodzinna firma, którą Zofia Zawrot prowadzi z mężem zatrudnia 70 osób.
- Zajmujemy się produkcją wyrobów mięsnych i wędlin. Oprócz wytwórni i hurtowni mamy 11 sklepów firmowych. Sześć na terenie powiatu drawskiego oraz dwa sklepy w Koszalinie, sklep w Białogardzie, w Stargardzie Szczecińskim i w Mirosławcu. Rocznie produkujemy 1.300 ton wyrobów - powiedziała nam właścicielka.
Firma produkuje ponad 200 wyrobów. Wśród konsumentów największym powodzeniem cieszą się salceson "Maciek", pasztet borowikowy, kiełbasa szefa oraz smalec firmowy. Istniejąca od 1992 r. firma wciąż inwestuje w nowe maszyny i urządzenia do produkcji. Właściciele nie boją się sięgać po pieniądze unijne. Sami piszą programy i składają wnioski o dofinansowanie za pośrednictwem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Firma otrzymała już dopłaty z programów SAPARD i SPO.
-Teraz złożyliśmy kolejny wniosek o dofinansowanie zakupu maszyn i urządzeń do produkcji. Tym razem do programu pod nazwą "Zwiększenie wartości dodanej". Mamy szansę na refundację 40% poniesionych kosztów - powiedziała nam Zofia Zawrot.
Działania inwestycyjne i jakość wyrobów produkowanych w zakładzie w Drawsku Pomorskim już kilkakrotnie doceniane były na targach gospodarczych organizowanych w kraju. Na Targach Rolnych "Polagra" w Poznaniu wśród małych zakładów firma zdobyła 1 miejsce w kategorii "Najlepszy producent wędlin".
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?