Dzień onkologii w słupskim szpitalu. Raka można uniknąć i wyleczyć (wideo, zdjęcia)

Magdalena Olechnowicz

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
Kilkadziesiąt osób skorzystało wczoraj z konsultacji i porad onkologa, psychoonkologa, dietetyka oraz badań w kierunku wykrywania czerniaka w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Słupsku.

Dzień onkologii to kolejna akcją zorganizowana przez słupski szpital, skierowana do pacjentów. To znakomita okazja do zdobycia wiedzy o zapobieganiu i leczeniu chorób onkologicznych. Akcja skierowana zarówno dla osób chorych onkologiczne, jak i dla tych, którzy zainteresowani są poszerzeniem swojej wiedzy na ten temat oraz zdobyciem informacji o profilaktyce onkologicznej.

- Wychodzimy naprzeciw ludziom, którzy interesują się tematyką onkologiczną. Pierwsi zainteresowani przyszli już dwie godziny przed rozpoczęciem się prelekcji, co pokazuje, że jest głód wiedzy. Kolejka do badań dermatoskopem liczy kilkanaście osób i wciąż pojawiają się nowi pacjenci. Oprócz tego każdy ma okazję porozmawiać z dietetykiem, specjalistą onkologiem oraz psychologiem. Cieszy nas, że akcja spotkała się z tak dużym odzewem - mówi Marcin Prusak, rzecznik prasowy słupskiego szpitala.

Największym zainteresowaniem cieszyły się badania dermatoskopem, które wykonywali lekarze dermatolodzy - dr Józef Jasonek oraz Justyna Słomka z oddziału dermatologicznego.

- Podczas badania znamion barwnikowych na skórze oceniamy, czy jest ono do obserwacji czy do wycięcia. Znamiona które się powiększają, wokół których jest stan zapalny, których nie było, a się pojawiły, powinny nas zaniepokoić - mówi dr Józef Jasonek. - Zapobiec możemy unikając słońca, rezygnując całkowicie z solarium, stosując krem z filtrem. W czerniaku wykrytym wcześnie, wyleczenie jest na poziomie 95 procent. Najważniejsze więc, aby jak najszybciej zdiagnozować znamię - mówi lekarz.
Nowotworom nie możemy całkowicie zapobiec, ale możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania, stosując odpowiednią dietę. Przekonuje o tym Anna Jakubczyk, dietetyk szpitala w Słupsku.

- Żywienie ma bardzo duży związek z profilaktyką chorób nowotworowych. Żywność, której powinniśmy unikać, to na pewno żywność przetworzona. Dotyczy to mięsa, jak i przetworów - wędlin, kiełbas. Unikamy produktów grillowanych, peklowanych, wędzonych. Nie jemy produktów przypalonych, żywności zepsutej, spleśniałej. Nie odkrajamy pół zgniłego jabłka, aby drugie pół zjeść. Zarodniki pleśni są na całym produkcie i mogą powodować raka wątroby. Szkodliwe są też substancje wzmacniające smak i zapach - barwniki, aromaty i konserwanty. Profilaktyką wykazujemy się, gdy sami sobie przygotowujemy jedzenie, które później spożywamy - mówi Anna Jakubczyk.

Podczas wydarzenia można też było porozmawiać bezpośrednio z nowym koordynatorem oddziału onkologii i chemioterapii, dr. Wojciechem Rogowskim.

- Co czwarta osoba zapadnie na chorobę nowotworową, a co piąta umrze na tę chorobę. Jednak każdy nowotwór ma szansę na wyleczenie, pod warunkiem, że zostanie wystarczająco wcześnie rozpoznany - mówi dr Rogowski. - Jeżeli rozpoznamy raka w pierwszym stopniu, prawdopodobieństwo wyleczenia to kilkadziesiąt procent, jeśli w czwartym, zaledwie kilka. Postęp medycyny jest ogromny. Takim postępowym leczeniem jest np. immunoterapia, która jest już dostępna dla pewnej grupy osób w naszym kraju. Dostępna i refundowana.

Gośćmi byli także przedstawicielka sklepu medycznego, z którą można było porozmawiać na temat przysługujących chorym produktów służących poprawie komfortu życia podczas choroby. oraz przedstawicielki fundacji pomagającym chorym onkologicznie: „Trzy Maliny” i „Omealife”.

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

O
Olo

Pani dietetyk. Grzyby powodują pleśnienie. I takiej zepsute żywności należy unikać. Ale gnicie powodują bakterie. Produkt jest zepsuty tylko w miejscu zgnicia, bo bakterie w przeciwieństwie do zarodników pleśni nie rozsiewają się po całym produkcie. Więc jeśli chodzi o produkt nadgniły, ale nie spleśnialy, to spokojnie można odciąć nadgniłą część i resztę zjeść. Produkt nadpleśnialy należy w całości wyrzucić.

G
Gość

- Żywienie ma bardzo duży związek z profilaktyką chorób nowotworowych. Żywność, której powinniśmy unikać, to na pewno żywność przetworzona. Dotyczy to mięsa, jak i przetworów - wędlin, kiełbas. Unikamy produktów grillowanych, peklowanych, wędzonych. - A koniaczek panie doktorze? A… przynosic, przynosic.

G
Gość

https://oko.press/pis-po-ukradla-polakom-250-mld-zlotych-z-vat-w-takim-razie-pis-ukradl-juz-87-mld/

Ś
Środkowy_palec

https://www.google.com/amp/s/natemat.pl/amp/299429,pis-wygralo-ws-2-mld-zl-dla-tvp-lichocka-pokazala-srodkowy-palec-foto

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3