Spis treści
Do suszenia nadają się grzyby zdrowe, zebrane w koszyku wiklinowym, ewentualnie w wiaderku albo torbie z tkaniny. W foliowej torebce zaparzają się i szybko psują. W Polsce rośnie około 1400 rodzajów jadalnych grzybów, a do obrotu dopuszczonych jest 47, wyjaśniają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Trujących jest ok. 200.
Czy grzyby przed suszeniem się myje?
Zaczynamy od przeglądu zebranych lub kupionych grzybów. Te ze śladami szkodników czy zgnilizny lepiej odrzucić. Do suszenia wybieramy zdrowe grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne. Następnie grzyby trzeba oczyścić. I tu ważna uwaga – grzybów przed suszeniem nie myjemy, bo zbiorą więcej wilgoci, której przecież chcemy się pozbyć.

Grzyby czyścimy pędzlem, miotełką albo delikatnie zwilżoną szmatką. Możliwie dokładnie. Gotowe? Możemy przejść do kolejnego kroku, czyli krojenia naszych prawdziwków, podgrzybków czy borowików.
Jak kroić grzyby do suszenia?
Tu nie ma reguły, choć wiadomo, że im grubsze to będą plastry, tym dłużej grzyb będzie wysychał.