Jaki grill kupić? Elektryczny czy gazowy?

RedakcjaZaktualizowano 
Zazwyczaj pierwszy grill do ogrodu jest sprzętem węglowym. Ale po pierwszym sezonie masz już wątpliwości i zastanawiasz się, czy nie kupić sobie gazowego lub elektrycznego. Dlaczego się zastanawiasz?

Przeszkadza ci, że ciągle musisz pamiętać, aby dokupić brykiet i podpałkę? Nie zawsze ten brykiet jest najlepszej jakości i trudno ci ten grill podpalić. Masz kłopoty z dobrą jakością podpałki. A najgorsze, że pełno jest dookoła pyłu i trzeba go ciągle sprzątać. I najważniejsze, że na potrawę z grilla węglowego trzeba długo czekać, zanim porządnie rozpali się brykiet czy węgiel drzewny by pozostawić tylko żar, na którym można coś upiec.

Łatwy w obsłudze
Jeśli rzeczywiście to wszystko ci przeszkadza, wybierz grill gazowy. Bo grill gazowy jest łatwy i szybki w obsłudze. Ale pamiętaj, że długie biesiadowanie przy grillu i charakterystyczny smak dymu, da ci tylko urządzenie węglowe.

Natomiast łatwości, z jaka rozpalasz grill zasilany paliwem gazowym, wprost nie da się porównać do rozpalania grilla węglowego. Wystarczy przekręcić pokrętło i wcisnąć przycisk zapalarki, a po kilku minutach możesz rozpoczynać grillowanie.
Rozpalenie grilla węglowego wymaga użycia palnego płynu, podpałki do grilla lub zapalarki elektrycznej. Zabiera to więcej czasu.

AromatWedług tradycjonalistów, smak dymu typowy dla potraw przyrządzanych na grillu węglowym jest najlepszy. Mając grill gazowy, także możesz nadać potrawom ten autentyczny aromat. A wszystko dzięki wędzarce i drewnianym wiórkom. To, który smak okaże się lepszy, jest już kwestią indywidualną. Ale wybierając grill dla siebie, powinieneś wziąć przede wszystkim pod uwagę, że ten wybór zależy także od miejsca, w którym chcesz z niego korzystać. Mały grill węglowy zmieści się na większości tarasów i balkonów. Ponadto, można rozpalić go przy pomocy zapalarki elektrycznej, unikając w ten sposób jakiegokolwiek otwartego płomienia.
Grill gazowy wymaga więcej otwartej przestrzeni, a zatem będzie trafnym wyborem, jeżeli dysponujesz dużym tarasem lub ogrodem. Ze względu na obecność płomieni w urządzeniach gazowych, sprzęt taki należy ustawić z dala od miejsc, w których istnieje ryzyko przypadkowego rozprzestrzenienia się ognia.
Gdzie postawisz?
Przed wyborem grilla, należy ponadto zaplanować sposób, w jaki zamierzamy z niego korzystać. Można grillować powoli i równomiernie, lub szybko w bardzo dużej temperaturze. W drugim przypadku, najlepiej postawić na grill gazowy. Jeżeli masz dużo czasu, chcesz długo cieszyć się doglądaniem pieczonych potraw, zdecyduj się na sprzęt węglowy.
Weź również pod uwagę koszty. Ogólnie rzecz biorąc, grille gazowe są droższe od węglowych. Jeżeli nie chcesz wydać zbyt dużo, możesz poszukać grilla węglowego, jednak pamiętaj, że węgiel drzewny jest droższym paliwem niż gaz. Na węgiel potrzebny na "jedną sesję" możesz wydać nawet 15 złotych, podczas gdy w przypadku sprzętu gazowego, koszt paliwa może nawet nie przekroczyć złotówki. Musimy zatem pamiętać, że choć opcja węglowa jest tańsza na początku, na pewno nie okaże się ekonomiczna w dłuższej perspektywie.
Tak to działa
Grille gazowe opalane są tak zwanym gazem płynnym, butanem albo propanem. W butli gaz zachowuje pod ciśnieniem postać płynną. Podczas grillowania ciśnienie zmniejsza się po przekręceniu zaworu redukcyjnego, tak że zawartość butli może płynąć w postaci gazu w sposób kontrolowany do palnika grilla. Tylko grill gazowy opatrzony znakiem CE jest bezpieczny i można go używać. Najprostszym sposobem utrzymania grilla gazowego w czystości jest czyszczenie go po każdym użyciu. Gdy ruszt jest jeszcze gorący, resztki, które do niego przywarły, całkiem łatwo dają się usunąć mosiężną szczotką na długim trzonku. Wysoka temperatura "dezynfekuje" do tego ruszt grilla z aromatów, tłuszczu i resztek potraw.
Elektryczne ograniczenia
W przypadku grilli elektrycznych, do wytworzenia ciepła wykorzystywana jest energia elektryczna. Stąd pewne ograniczenia. Nie każdy grill elektryczny nadaje się aby postawić (albo pozostawić) go pod chmurką. Trzeba też pamiętać, że stosując grill elektryczny musimy mieć blisko źródło zasilania bądź długi przedłużacz, ale o bardzo dobrej izolacji.
Natomiast korzystanie z grilla elektrycznego w domu ma tę zaletę, że podczas smażenia urządzenie nie wydziela dymu. Nie trzeba więc martwić o zadymione pomieszczenie czy narzekania sąsiadów zza płotu. Jedyne, co możemy odczuwać podczas przyrządzania potrawy to zapach przygotowywanych smakowitości. Zaletę przyrządzania potraw grillowanych elektrycznie docenia się zwłaszcza wtedy, gdy pogoda nie sprzyja przebywaniu na świeżym powietrzu .
Higieniczny i zdrowy
Kolejną zaletą grilla elektrycznego jest czystość i higiena zachowana podczas przyrządzania potrawy. Nie ma tu też zagrożenia dla naszego zdrowia. Niezdrowe związki, powstające ze spalania węgli nie występują.
Dania z grilla są zdrowsze, niż przyrządzane tradycyjnie na patelni. Upieczenie mięsa na grillu redukuje jego zawartość tłuszczu. Grill jednak - wbrew stereotypom - nie jest przeznaczony wyłącznie do potraw z mięsa. Można na nim przyrządzać także dania z wykorzystaniem warzyw, np. takich, jak cukinia (chociażby z farszem), bakłażan, szparagi lub pomidory. Popularne są też ryby z grilla. Niektórzy praktykują także przyrządzanie na grillu serów.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 39

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

j
jawani

Wszystko zależy od miejsca, w którym masz zamiar go używać. Według mnie najlepsze są zwykłe, w którym wykorzystujesz brykiet, bądź węgiel.
Jednak bardziej proponowałbym wędzarnie, jako urządzenie do przygotowania mięska

E
Ewcia11

Ja jednak wolę tradycyjny grill. Sprawdza się chyba najlepiej podczas grillowania. 

K
Kamil123

Dla mnie doskonałą opcją jest grill węglowy. Wolę opcje tradycyjne, które nie są złe, a zawsze można je lekko unowocześnić :) Wydaje mi się, że jest to chyba najbezpieczniejsza opcja, a jedzenie jest idealne! Troszkę poczytałam na grilleweglowe.com.pl i uważam, że grill węglowy jest najlepszym rozwiązaniem :) 

 

s
szpak Mateusz

Chyba lepiej elektryczny.

M
MArysialudek

widziałam taki duży grill Bass Polska. Fajnie by było mieć taki

 

a
asadew

Dla mnie bezdyskusyjnie grill gazowy to najlepszy wybór. Dopóki w moim ogrodzie dominowały grille węglowe nie było alternatywy dla tej metody grillowania. W dobie postępu, wygody i ekologii pojawiły się i u Nas w Polsce grille gazowe. 

Ja od dwóch lat jestem szczęśliwym posiadaczem grilla niemieckiej firmy Landmann ( pod uwagę brałem jeszcze grille Broil King ale to niestety nie na mój budżet ). Do zakupu przekonała mnie jakość wykonania oraz designerski wzór w modelu Triton. 

Jakiś czas temu nawet był prezentowany ten model grilla na TVN-ie w programie Maja w Ogrodzie. 

Zachęcam do oglądnięcia - teraz są te filmiki na youtubie

 

Polecam 

 

P.S. Ja dokonałem po rzetelnym przeglądnięciu "całego" internetu grilla oglądnąłem i zakupiłem w Krakowie w firmie Eskot - ich strona z grillami www.gazowe.com.pl

 

Adam

r
roonnee7

Jak dla mnie chyba bardziej elektryczny, ale każdy woli co innego.

zobacz

T
Tahau65

Z gazówki smak najlepszy. Śmieszy mnie jak ktoś mówi ze śmierdzi gazem ;)

S
Specu14
W dniu 03.05.2016 o 10:28, Jaro555 napisał:

Ja rozumiem ze pewna firma na "B" placi za reklame, ale niech wybierze agencję marketingową ktora zrobi to bardziej profesjonalnie i komentarze na forach będą mniej nachalne i proste :-)Miłego grillowania dla wszystkich ;-)


Konkurencja, autor książki "teorie spiskowe?" czy wróżbita Maciej?
b
bonio

Ja też tak uważam. Oczywiście jeszcze bardziej wolę węglowy, ale elektryczny też się sprawdzi dobrze. Gazowe jakoś tak wydaje mi się, że wydzielają dziwny zapach.

c
czarna pantera

...zdecydowanie elektryczny. :) 
Elektryczny jest pod kazdym wzgledem lepszy od gazowego.
Oczywiscie prawdziwy najlepszy grill to grill na wegiel drzewny albo brykiet, ale jesli mamy wybierac pomiedzy gazowym a elektrycznym, to zdecydowanie elektryczny. B)
Na balkon w bloku, na werande ...tylko elektryczny...nigdy gazowy.

G
Gość

Sporo czytałem o grillach i wiele osób polecało markę Weber. Kupiłem ich grill elektryczny i jestem zachwycony. Grilluje mega szybko no i w zasadzie wszystko można nim przyrządzić. Grill kupiłem w sklepie DecoMania. Grill elektryczny jest praktyczny, bo jak nie ma pogody to i w domu można go zrobić ;)

K
Krrrrysttian

Ja tam wolę grille gazowe, elektryczne to dla mnie jak piekarnik. Od dwóch lat mam grill gazowy marki Weber, modelu nie pamiętam. W każdym bądź razie jest to bardzo solidny grill i sprawdza się super. A kupiłem go w sklepie DecoMania, mieli wtedy promocję, to skorzystałem. 

f
fill

na węgiel najlepsze są :)

L
Lewka

no wlasnie zastanawiam się nad broil King - ogólnie chce gazowy grill do ogrodu ale jeszcze nie wiem jaki. co prawda broil king przoduje w wyborze, widać ze porządny sprzęt na kilka sezonów, zdrowe jedzenie...ale jeszcze robię mały rekonesans

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3