Dziś sprzedaż tak przetworzonej żywności odbywa się poza legalnym obrotem, w tzw. szarej strefie.
- Rolnik będzie mógł w tej sytuacji wybrać: opodatkowanie przychodów z tego tytułu jako przychodów z innych źródeł lub ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych w wysokości 2 proc. - tłumaczy Patrycja Mikuła, specjalista ds. podatków.
Zmiany w przepisach o podatku PIT dotyczą sprzedaży żywności przetworzonej w gospodarstwie nie w sposób przemysłowy. Nie obejmują przychodów ze sprzedaży produktów ze specjalnej produkcji rolnej, czy opodatkowanych akcyzą.
Jakie warunki muszą spełnić rolnicy produkujący i sprzedający żywność otrzymaną z własnej pracy w gospodarstwie?
Produkty muszą być sprzedawane jedynie konsumentom, czyli tzw. Kowalskiemu (np. nie mogą trafić do sklepikarzy, którzy będą je dalej wprowadzać do obrotu). Żywność będzie sprzedawana tylko w gospodarstwie, w którym powstała lub na targowiskach. Chleb, kiełbasa, czy ser nie mogą być wytwarzane i sprzedawane przez pracowników do tego zatrudnionych. Sprzedaż produktów musi być udokumentowana - potrzebne będzie prowadzenie ewidencji sprzedaży.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?