Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mirabelka to skarb polskich ogrodów. Rzadko je wykorzystujemy, a to błąd! Skorzystaj z tego cennego źródła witamin

Monika Góralska
Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Te małe żółte lub czerwone śliwki, które można spotkać przy wiejskich drogach czy w przydomowych ogródkach kojarzą się z dzieciństwem. Dojrzałe owoce nasze babcie zbierały i robiły niesamowity kompot z mirabelek. Wiele owoców spada jednak na chodniki i ulice marnując się niepotrzebnie. Warto docenić mirabelki, ponieważ te niepozorne owoce są bardzo zdrowe i korzystnie działają na nasz wzrok, trawienie i krążenie. Zobacz, dlaczego warto jeść mirabelki.

Spis treści

Czy mirabelki są zdrowe? Doceń ich właściwości

Wiele osób zastanawia się czy mirabelki są w ogóle jadalne. Otóż tak i nie tylko dobrze smakują, ale są też zdrowe, ponieważ zawierają wiele składników odżywczych. Mirabelka (łac. Prunus domestica subsp. syriaca albo Prunus domestica var. cereato) to odmiana śliwy domowej. Jest to niewielkie drzewo lub krzew o jadalnych, kulistych owocach pestkowych o średnicy 2-3 cm w kolorze żółtym lub czerwonym, które dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia. W Polsce mirabelki są bardzo powszechne i często rosną dziko przy ulicach czy na polach.

Ręka zbiera z drzewa mirabelki
Te owoce mają w sobie wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Zbynek Pospisil/GettyImages

Dojrzałe mirabelki są smaczne i słodkie, a miąższ łatwo oddziela się od pestki. Często mirabelkami nazywana jest również śliwa ałycza (Prunus cerasifera), inaczej śliwa wiśniowa, która ma podobnej wielkości i koloru owoce, ale pestki nie dają się łatwo oddzielić od miąższu.

Przekonaj się dlaczego warto jeść mirabelki. Oto 5 cennych dla zdrowia korzyści z jedzenia tych owoców!

Owoce mirabelki są słodkie i aromatyczne, a 100 gramów mirabelek zawiera ok. 46 kcal. Mirabelki są źródłem błonnika, zawierają także spore ilości witaminy C oraz A w formie karotenoidów, a także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę E i K. Znajdziemy w nich także składniki mineralne takie jak miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen i cynk oraz działające antyoksydacyjnie polifenole.

Nie tylko dżem i kompot z mirabelek. Co jeszcze można zrobić z tych owoców?

Dojrzałe i słodkie mirabelki można jeść na surowo, a także dodawać do deserów na zimno lub ciepło, ciast, muffinek czy tartaletek. Co ciekawe, niedojrzałe, jeszcze lekko zielone owoce wykorzystuje się do sosów i dressingów, aby nadać potrawom lekko kwaśny i cierpki smak.

Głównie jednak śliwki wykorzystywane są do przygotowywania przetworów takich jak:

Dlaczego warto jeść mirabelki? Oto korzyści dla zdrowia z jedzenia tych smacznych śliwek

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Uzupełnij domową apteczkę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Mirabelka to skarb polskich ogrodów. Rzadko je wykorzystujemy, a to błąd! Skorzystaj z tego cennego źródła witamin - Strona Zdrowia

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza