Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gęś pomorska pieczona...
fot. 123rf

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Gęś pomorska pieczona

Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek. Smak: aromat owocowo-mięsny.

Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.

Zobacz również

Potrącenie w Gumienicach. Na miejscu działają służby ratunkowe

NOWE
Potrącenie w Gumienicach. Na miejscu działają służby ratunkowe

Kolejny pasjonujący etap w Giro d'Italia. Debiutanckie podium w Italii WIDEO

NOWE
Kolejny pasjonujący etap w Giro d'Italia. Debiutanckie podium w Italii WIDEO

Polecamy

Legenda skoków narciarskich w Polsce. Zaskakujące powody wizyty?

Legenda skoków narciarskich w Polsce. Zaskakujące powody wizyty?

ZUS skontrolował zwolnienia lekarskie Pomorzan. Cofnięto zasiłki na 712 tys. zł

ZUS skontrolował zwolnienia lekarskie Pomorzan. Cofnięto zasiłki na 712 tys. zł

Spotkanie z nią może źle się skończyć. Czy poparzenie pokrzywą jest zdrowe?

Spotkanie z nią może źle się skończyć. Czy poparzenie pokrzywą jest zdrowe?