MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prosty przepis na kruche ciasto z budyniem i jabłkami. Idealny spód, pyszne nadzienie z jabłek i budyniu. To wyśmienite ciasto do kawy

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Jeśli lubisz szybkie ciasta z jabłkami, to wypróbuj ten przepis. Idealne, kruche ciasto, soczyste jabłka i aksamitny budyń. Czy może być coś lepszego? Ten przysmak w formie tarty najlepiej smakuje dzień po upieczeniu, kiedy budyń stężeje, a ciasto zmięknie od pysznego nadzienia.

W skrócie

Szybkie ciasto z budyniem i jabłkami jest bardzo proste do zrobienia i zajmuje niewiele czasu. Za to efekt zawsze zachwyca. Jabłka i budyń to połączenie idealne, dlatego warto wykorzystać je jako pyszne nadzienie do kruchego ciasta w formie tarty. Najlepiej, jeśli upieczemy ją dzień, a przynajmniej kilka godzin wcześniej. Jeśli przekroimy tartę z jabłkami tuż po upieczeniu, budyń po prostu się rozleje. Warto dać mu kilka godzin, aby stężał. Możemy wstawić ciasto z budyniem do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.

Ciasto świetnie wygląda i tak samo smakuje
Ciasto świetnie wygląda i tak samo smakuje Karolina Głogowska

Ciasto z budyniem i jabłkami – wypróbowany przepis

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenie + 45 minut pieczenie
Porcja: forma do tarty o średnicy 24 cm
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • ¾ kostki schłodzonego masła,
  • 2 żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier wanilinowy.

Dodatkowo:

  • 2 jabłka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 250 ml mleka,
  • łyżka cukru.

Polecam także: Mini pączki budyniowe na karnawał i tłusty czwartek

Jak przygotować ciasto z budyniem i jabłkami?

  1. Najpierw przygotowałam kruche ciasto. Mąkę wysypałam na stolnicę, dodałam proszek, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło, wbiłam żółtka i zagniotłam ciasto.
  2. Ciasto uformowałam w kulę, podzieliłam na dwie części (większą i mniejszą) i włożyłam do zamrażarki na 30 minut.
  3. Ugotowałam budyń na mleku i dodałam łyżkę cukru. Jeśli używasz budyniu z cukrem, nie musisz już go dodawać.
  4. Jabłka obrałam, pokroiłam w kostkę, umieściłam w misce i wymieszałam z cynamonem.
  5. Natłuściłam formę do tarty i wyłożyłam do większą częścią ciasta (pokroiłam je najpierw w plastry).
  6. Podpiekłam spód przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Na podpieczony spód wyłożyłam jabłka i warstwę budyniu.
  8. Mniejszą część kruchego ciasta starłam na grubych oczkach tarki i ułożyłam na wierzchu ciasta.
  9. Piekłam ciasto z budyniem i jabłkami przez 45 minut.
  10. Po wyjęciu posypałam wierzch cukrem pudrem i zostawiłam do ostygnięcia. Tartę z jabłkami należy zostawić na kilka godzin, żeby budyń stężał. Najlepsza jest po jednym dniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza