W skrócie
Szybkie ciasto z budyniem i jabłkami jest bardzo proste do zrobienia i zajmuje niewiele czasu. Za to efekt zawsze zachwyca. Jabłka i budyń to połączenie idealne, dlatego warto wykorzystać je jako pyszne nadzienie do kruchego ciasta w formie tarty. Najlepiej, jeśli upieczemy ją dzień, a przynajmniej kilka godzin wcześniej. Jeśli przekroimy tartę z jabłkami tuż po upieczeniu, budyń po prostu się rozleje. Warto dać mu kilka godzin, aby stężał. Możemy wstawić ciasto z budyniem do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.
Ciasto z budyniem i jabłkami – wypróbowany przepis
Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenie + 45 minut pieczenie
Porcja: forma do tarty o średnicy 24 cm
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- ¾ kostki schłodzonego masła,
- 2 żółtka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier wanilinowy.
Dodatkowo:
- 2 jabłka,
- łyżeczka cynamonu,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 250 ml mleka,
- łyżka cukru.
Polecam także: Mini pączki budyniowe na karnawał i tłusty czwartek
Jak przygotować ciasto z budyniem i jabłkami?
- Najpierw przygotowałam kruche ciasto. Mąkę wysypałam na stolnicę, dodałam proszek, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło, wbiłam żółtka i zagniotłam ciasto.
- Ciasto uformowałam w kulę, podzieliłam na dwie części (większą i mniejszą) i włożyłam do zamrażarki na 30 minut.
- Ugotowałam budyń na mleku i dodałam łyżkę cukru. Jeśli używasz budyniu z cukrem, nie musisz już go dodawać.
- Jabłka obrałam, pokroiłam w kostkę, umieściłam w misce i wymieszałam z cynamonem.
- Natłuściłam formę do tarty i wyłożyłam do większą częścią ciasta (pokroiłam je najpierw w plastry).
- Podpiekłam spód przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Na podpieczony spód wyłożyłam jabłka i warstwę budyniu.
- Mniejszą część kruchego ciasta starłam na grubych oczkach tarki i ułożyłam na wierzchu ciasta.
- Piekłam ciasto z budyniem i jabłkami przez 45 minut.
- Po wyjęciu posypałam wierzch cukrem pudrem i zostawiłam do ostygnięcia. Tartę z jabłkami należy zostawić na kilka godzin, żeby budyń stężał. Najlepsza jest po jednym dniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?