MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przed świętami w sklepach w Koszalinie. Polski karp najlepszy

Irena Boguszewska
Przed świętami w sklepach w Koszalinie. Polski karp najlepszy
Przed świętami w sklepach w Koszalinie. Polski karp najlepszy Radosław Brzostek
W Wigilię na stole królują ryby. Jednym z najważniejszych dań jest karp. Bez niego trudno się obejść. Sprawdziliśmy, ile w tym roku musimy za niego i za inne rybne specjały zapłacić. Do Tesco w Koszalinie, Sławnie i Szczecinku klientów przyciągają tanie, bo po 10,95 zł. Na dodatek obecnie posiadacze karty Club Card, którzy wydadzą w Tesco na zakupy co najmniej 100 zł, otrzymają karpia żywego po 7,99 zł za kilogram. Jest to naprawdę okazja, bo w innych punktach za kilo karpia trzeba dać od 12 do nawet 18 zł. Można więc wziąć już na święta, oprawić i zamrozić.

W sprzedaży Tesco ma też filety z łososia po 32,99 zł, dorsza norweskiego po 36,99 zł, okonia nilowego po 32,99 zł czy suma afrykańskiego po 26,99 zł. W promocji znajdziemy też polędwicę z dorsza po 31,99 zł, mrożone filety z mintaja po 7,99 zł za kg, pangi po 9,49 zł, czy z limandy po 14,99 zł. W korzystnej cenie są też filety śledziowe a'la matias (9,99 zł za kg), ryba po grecku (5,99 zł za 500 g) i pstrągi pieczone (17,99 zł za kg).

W Lidlu płaty ze świeżego karpia są po 19,90 zł za kg. Można tam też kupić wykwintne filety śledziowe klasyczne lub z cebulą i ziołami po 7,99 zł za 250 g. Od czwartku, 19 bm., będą tuszki z karpi po 14,90 zł za kg, pstrągi łososiowe i palie alpejskie (czyli ryby łososiowate) po 24,90 zł, polędwica z dorsza po 49,90 zł, po 24 i łososie XXL po 39,90 zł.

– Karpi nie zabraknie – uspokaja sprzedawca ze stoiska rybnego pod Supersamem przy ul. Władysława IV w Koszalinie. – Są jednak droższe niż były rok temu. Przez parę poprzednich lat ceny obniżał import tanich karpi. Teraz jednak ludzie przekonali się, że polskie są najlepsze i takich szukają. A ich jest mało i są droższe. Podrożały też bardzo mocno pstrągi, bo droższa jest pasza i paliwo, a także dorsze. Boję się, aby przed samymi świętami ryby jeszcze nie podrożały. Filety z karpia mogą kosztować nawet ponad 30 zł.

W sklepie „Pod Szkunerem” kilogram żywego karpia królewskiego, polskiego, kosztuje 17 zł, tuszka – 23 zł, płaty 29 zł. Za kilo pstrąga trzeba dać 22 zł, a filetów z niego– 26 zł. Matiasy są po 17 zł, a śledzie prosto z beczki, czyli takie prawdziwe po 15 zł za kg.

W sklepach można kupić różne specjały z karpi i innych ryb. Największy wybór jest w sklepach rybnych.

– Jak zwykle polecam śledzia wykwintnego w oleju z cebulką – mówi Grażyna Bednarek ze sklepu „Pod Szkunerem” w Koszalinie. – Jest wspaniały, pięknie udekorowany, takie jak kiedyś robiły nasze babcie. Wystarczy otworzyć pudełeczko i położyć na stole. Pół kilo kosztuje 12,99 zł.

Na tackach i luzem mamy też śledzie korzenne, dorsza po grecku, filety śledziowe po wiejsku, śledzia opiekanego w zalewie octowej. Koneserom proponuję polędwicę z łososia, także na ciepło, polędwicę z tuńczyka czy halibuta wędzonego.

Są to drogie specjały, ale bardzo smaczne. Kto raz kupi, często po nie wraca. Szczególnie duże zapotrzebowanie na nie jest przed świętami, bo każdy chce podać na stół coś wyjątkowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza