Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna gęsina na świętego Marcina. Kulinarna impreza w Swołowie przyciągnęła tłumy [ZDJĘCIA]

OPRAC.:
Wojciech Lesner
Wojciech Lesner
Pyszna gęsina na świętego Marcina. Kulinarna impreza w Swołowie przyciągnęła tłumy
Pyszna gęsina na świętego Marcina. Kulinarna impreza w Swołowie przyciągnęła tłumy Łukasz Capar
W Swołowie, jak co roku, zorganizowano imprezę plenerową dla największych smakoszy z całej Polski. Jak zawsze, święto gęsiny cieszyło się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców regionu i turystów.

W drugi weekend listopada Stolica Krainy w Kratę wypełniła się zapachem pysznej gęsiny. Impreza plenerowa z okazji Dnia Świętego Marcina organizowana jest już od 15 lat i cieszy się sporym zainteresowaniem nie tylko mieszkańców regionu, ale i całego kraju – rokrocznie przyciąga kilkanaście tysięcy turystów zainteresowanych hodowlą gęsi pomorskiej i produktami wytwarzanymi z jej mięsa.

Wydarzenie to niezmiennie upowszechnia tradycję spożywania gęsiny w okolicach dnia św. Marcina. Jest to świetna okazja do popularyzowania wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości produktów z gęsi oraz innych potraw i produktów tradycyjnych. Gęsina w Swołowie, to również okazja, by poznać i degustować potrawy i wyroby z tego mięsa, uczestniczyć w targu produktów wiejskich z okolicy oraz w jarmarku rękodzieła. Jak zwykle obecnych było około osiemdziesięciu wystawców ze swoimi gęsimi wyrobami tj. Koła Gospodyń Wiejskich, pasjonaci kulinarni, przetwórcy, rolnicy oraz gospodarstwa agroturystyczne, lokalni hodowcy i restauratorzy – informują organizatorzy.

Przez trzy dni imprezy przewidziano taneczną zabawę – wystąpiły zespoły folklorystyczne z regionu. Przede wszystkim skosztować można było specjałów z gęsiny oraz je zakupić. Były zatem gęsie okrasy, pierogi i kartacze z gęsiną, smalce gęsie, gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone, faszerowane, półgęski wędzone na zimno, galarety, pasztety z gęsi, zupy na gęsinie: czernina, brukwianka, kapuśniak, buliony oraz mnóstwo potraw z podrobów gęsich, tarty, gęsie burgery, szarpana gęsina z dodatkami i wiele innych. W programie przewidziano również pokazy i warsztaty w muzealnych obiektach.

Tegoroczna impreza plenerowa pt. „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”, rozpoczęła się w piątek, 10 listopada i potrwa do 12 listopada w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie – oddziale Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, w godzinach 10:00-17:00. Wydarzenie zostało objęte Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka.

W świętowanie Dnia Świętego Marcina włączyła się również Zagroda Inicjatyw Twórczych. Na terenie Zagrody nr 5 odbyły się wydarzenia towarzyszące.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza