MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna zupa z pokrzywy i szczawiu na wiosnę. Poznaj przepis na kresowy obiad. Smak dzieciństwa na talerzu

Anna Daniluk
Tradycyjna zupa z pokrzywy i szczawiu to typowe danie kuchni kresowej określane również zielonym barszczem.
Tradycyjna zupa z pokrzywy i szczawiu to typowe danie kuchni kresowej określane również zielonym barszczem. materiały prasowe wydawnictwo Marginesy/Paweł Ochman
Tradycyjna zupa z pokrzywy i szczawiu to danie serwowane szczególnie w maju. Składniki zupy zbierane były na łąkach znajdujących się w oddaleniu od często uczęszczanych dróg, aby rośliny czyste i smaczne. Klasycznie zupa z pokrzywy i szczawiu podawana jest z ugotowanym jajkiem na twardo. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia kresowa” Pawła Ochmana.

W skrócie

Na terenach współczesnej Ukrainy i Białorusi popularne są zielone barszcze. Podstawowym składnikiem potrawy są liście szczawiu, które miesza się z innymi sezonowymi ziołami. Paweł Ochman podkreślał, że w bogatych domach zupę gotowano na mięsnym wywarze. W uboższych rodzinach sięgano po buliony warzywne. Autor książki „Roślinna kuchnia kresowa” wspomina, że jego babcia przyrządzała zielony barszcz nawet zimą, bo konserwowała szczaw w słoikach, przesypując je warstwami soli. Roślinami, które urozmaicą smak zupy z pokrzywy i szczawiu, mogą być liście podagrycznika, bluszczyka kurdybanka lub czosnaczka.

Zupa z pokrzywy i szczawiu – przepis na sezonowy obiad

Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g młodych listków pokrzywy,
  • 250 g listków szczawiu bez łodyżek,
  • 1 1/2 l bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić zupę z pokrzywy i szczawiu?

Przygotowanie:

  1. Pokrzywę i szczaw dokładnie umyć. Włożyć do garnka. Wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  2. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Wlać do talerza. Najlepiej podawać z kleksem śmietanki roślinnej, wegańskimi „jajkami na twardo” i ziemniakami.

Czytaj także:

„Roślinna kuchnia kresowa” – przepisy na dania

Paweł Ochman zgłębił przepisy dawnych ziem polskich. Kuchnia kresowa obecnie przetrwała na terenach zachodnich i północnych naszego kraju. Ponadto spotkać je można na terenach Podlasia i Lubelszczyzny. Wśród dań proponowanych są:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszna zupa z pokrzywy i szczawiu na wiosnę. Poznaj przepis na kresowy obiad. Smak dzieciństwa na talerzu - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza