MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna zupa szczawiowa na wiosenny obiad. Wypróbuj przepis naszych babć. Ta zupa była hitem w PRL-u

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna zupa szczawiowa była zabielana gęstą śmietaną.
Tradycyjna zupa szczawiowa była zabielana gęstą śmietaną. Getty Images/Nikolay_Donetsk/zdjęcie ilustracyjne
Prosta zupa szczawiowa to danie, które świetnie smakuje wczesną wiosną. Wtedy liście są najdelikatniejsze i mają świeży smak. Gospodynie domowe w czasach PRL-u szukając tanich dań, często przyrządzały ją dla domowników. Zobacz przepis na zupę szczawiową smakującą jak za dawnych lat.

W skrócie

Najprostsza zupa szczawiowa łączy w sobie słodko-kwaśny smak. Liście szczawiu najlepiej smakują podsmażone na klarowanym maśle i zaprawione śmietaną. W okresie PRL-u książki kucharskie zalecały używanie margaryny lub tzw. masła roślinnego. Ponadto słodyczy i łagodności do zupy dodaje zahartowana śmietana. Podpowiadamy, jak zrobić zupę szczawiową dla całej rodziny.

Zupa szczawiowa – przepis jak od babci

Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g świeżego szczawiu,
  • 2 l wody,
  • 1 porcja włoszczyzny,
  • 300 g mięsa np.: żeberek,
  • 5 g soli,
  • 5 g cukru,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 50 ml śmietany,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • 10 g masła.

Jak zrobić zupę szczawiową?

Przygotowanie:

  1. Mięso należy włożyć do garnka, zalać 2 l zimnej wodą i gotować przez godzinę na zimnym ogniu.
  2. W tym czasie należy umyć, obrać i pokroić w kostkę włoszczyznę.
  3. Po godzinie trzeba dodać do mięsa przygotowaną wcześniej włoszczyznę. Wywar należy gotować przez około 25 minut.
  4. W czasie gotowanie bulionu należy dokładnie umyć szczaw i podsmażyć go na patelni z rozpuszczonym masłem. Następnie dodać 20 ml wody i dusić szczaw pod przykryciem.
  5. Uduszony szczaw trzeba przełożyć na deskę i posiekać na drobne kawałki. Można także rozdrobnić szczaw przy pomocy blendera na rodzaj pasty.
  6. Zupa szczawiowa powinna być zaprawiona mlekiem, wymieszanym z mąką pszenną i zagotowana.
  7. Zupę można doprawić solą i cukrem, a także zaprawić zahartowaną śmietaną.
  8. Gotowa szczawiowa świetnie smakuje posypana posiekaną natką pietruszki.

Sposób podania zupy

Tradycyjnie zupa podawana jest z ugotowanym jajkiem na twardo, które kroi się w ćwiartki i oprósza świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ponadto zupa świetnie łączy się z purée ziemniaczanym okraszonymi skwarkami lub masłem. W ostateczności gospodynie domowe przyrządzały grzanki z czerstwego chleba lub z bułki podsmażonej z czosnkiem.

Sprawdź także:

Jakie przyprawy dodajemy do zupy szczawiowej?

Do zupy szczawiowej można wykorzystać przyprawy znane z rosołu. Szczególnie polecamy dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, a także pieprz ziarnisty. Warto stosować liście laurowe z umiarem, gdyż dodane w nadmiarze sprawią, że zupa będzie gorzka. W przypadku zupy szczawiowej im mniej przypraw tym lepiej. Najlepiej trzymać się podstawowego zestawu, który świetnie łączy się z kwaśnym szczawiem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjna zupa szczawiowa na wiosenny obiad. Wypróbuj przepis naszych babć. Ta zupa była hitem w PRL-u - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza