Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszne kotlety rybne na obiad. Prosty przepis dla miłośników zdrowej kuchni. Wypróbuj sposób na aromatyczne danie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chrupiące kotlety rybne można podawać z ugotowanymi listkami świeżej roszponki i ćwiartką cytryny.
Chrupiące kotlety rybne można podawać z ugotowanymi listkami świeżej roszponki i ćwiartką cytryny. 123rf.com/lilechka75/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne kotlety rybne to znakomity posiłek nie tylko na piątkowy obiad. Smakosze ryb rozsmakują się w daniu przyrządzonym z dorsza, mintaja albo tuńczyka. Można także skorzystać z filetu z karpia lub płoci. Aromatu doda odrobinę startej gałki muszkatołowej. Zobaczcie przepis na domowe kotlety rybne.

W skrócie

Rozpływające się w ustach kotlety rybne zachwycą smakiem miłośników zdrowego gotowania. Warto korzystać ze świeżych ryb i łączyć je z ulubionymi ziołami i przyprawami. Wyjątkowo sprawdzi się posiekana natka pietruszki, albo szczypta pieprzu cytrynowego. Poznajcie przepis na domowy obiad z rybą w roli głównej.

Kotlety rybne – przepis na pożywny obiad

Liczba porcji: 12 kotletów.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza, mintaja lub tuńczyka,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 30 ml soku z cytryny i skórka otarta z jednej cytryny,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 czerstwa bułka kajzerka,
  • 100 ml bulionu warzywnego do namoczenia bułki,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 120 g bułki tartej,
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 50 g oleju rzepakowego.

Jak zrobić dobre kotlety rybne?

Przygotowanie:

  1. Filety z wybranej ryby należy dokładnie oczyścić ze skóry i przejrzeć, czy nie zostały ości. W razie potrzeby należy je usunąć.
  2. Filety należy włożyć do szklanej miski, zalać sokiem z cytryny i zostawić na kilka minut. Dzięki temu ulotni się charakterystyczny zapach ryby.
  3. Cebulę należy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju należy przesmażyć cebulę na złoty kolor. Do cebuli należy dodać pokrojony drobno czosnek.
  4. Cebulę z czosnkiem należy odstawić do wystygnięcia.
  5. Do miski z rybą należy dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem i całość zmielić ręcznym blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa o drobnych oczkach.
  6. Następnie należy dodać jajko, bułkę namoczoną w bulionie warzywnym, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny i przyprawy.
  7. Masę na kotlety rybne trzeba dokładnie wymieszać, formować z nich owalne porcje i obtaczać w bułce tartej.
  8. Na szerokiej patelni o grubym dnie należy rozgrzać pozostały olej rzepakowy i na średnim ogniu należy smażyć kotlety z obu stron, aż będą przyrumienione. Zajmie to około 8 minut z obu stron.
  9. Domowe kotlety rybne są gotowe do podania.

Z jakiej ryby zrobić kotlety rybne?

Nie ma szczególnych ograniczeń co do wykorzystania gatunków ryb. Możecie korzystać z ulubionych przez siebie gatunków, a nawet zrobić kotlety z małych płotek. Jeżeli nie macie dostępu do świeżej ryby, możecie skorzystać z mrożonki. Przed zmieleniem i łączeniem z pozostałymi składnikami rybę należy rozmrozić. Mięso mrożone powinno być rozmrażane w lodówce, aby zniwelować ryzyko zatrucia pokarmowego. Warto zaplanować sobie gotowanie dzień wcześniej, bo rozmrażanie mięsa w niskiej temperaturze może potrwać minimum 8 godzin. Im większy kawałek mięsa, tym dłużej będzie się rozmrażać.

Czytaj także: Kotlety z karpia – przepis na pyszne i proste danie wigilijne. Zobacz, jak przygotować rybę na święta. Danie poleca Plate By Kate

Sposób podania kotletów rybnych

Chrupiące kotlety rybne można podawać z purée ziemniaczanym, frytkami z batatów lub ugotowaną kaszą gryczaną. Takie kotlety z dorsza warto też podawać z mizerią, surówką z kapusty pekińskiej, surówką z kiszonej kapusty albo zasmażanymi buraczkami. W sezonie warto sięgnąć też po ogórki małosolne. Do kotletów z mintaja lub innej ryby można także podać aromatyczny sos koperkowy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszne kotlety rybne na obiad. Prosty przepis dla miłośników zdrowej kuchni. Wypróbuj sposób na aromatyczne danie - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza