Ideą Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego jest promocja potraw i produktów regionalnych z terenu województwa pomorskiego, głównie z Kaszub, Kociewia, Powiśla i ziemi słupskiej. Tegoroczna edycja odbyła się w niedzielę, 30 maja 2010 r., koło katedry oliwskiej i jak zawsze cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wielbicieli swojskiego jedzenia.
W tym roku kulinarnym wydarzeniem imprezy był pieczony dzik z kociewskich borów, kociewski salceson w pęcherzu, zupa z pokrzyw z Wirt oraz destylaty z Gniewskiego Dworu. Godne uwagi były też przetwory z kaszubskiej wiśni oraz endemiczna gruszka gdańska Gdańczonka, która stara się o certyfikację chronionej nazwy pochodzenia Komisji Europejskiej.
Podczas święta odbył się finał regionalny 10. edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, w którym udział wzięli wytwórcy produktów lokalnych oraz przedstawiciele firm gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych. Konkurs przebiegał w dwóch kategoriach: na najlepszy lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą regionalną potrawę.
Komisja zajmująca się oceną produktów w składzie: Izabela Byszewska, wiceprezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Jan Zwoliński, członek zarządu PIPRiL w Warszawie, Barbara Maciejewska (Muzeum Narodowe w Gdańsku), Magda Witta i Małgorzata Windyka (Urząd Marszałkowski) przyznała trzy nagrody główne oraz trzy wyróżnienia w kategoriach: produkty i przetwory roślinne, produkty i przetwory zwierzęce, napoje oraz inne produkty regionalne. Komisja przyznała także nominacje do ogólnopolskiego finału konkursu, o Perłę, który odbędzie się jesienią podczas targów Polfood w Poznaniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?