Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słupszczanie zajęli 6 miejsce w rywalizacji z kucharzami Europy

(nik)
Na przygotowanie dwóch dań dla 11 sędziów kucharze mieli dwie godziny.
Na przygotowanie dwóch dań dla 11 sędziów kucharze mieli dwie godziny. Fot. Organizatorzy
Tomasz Kunysz i Maciej Rudniak z Gościńca Słupskiego rywalizowali z najlepszymi kucharzami Europy. W weekend na konkursie Dorszowe Żniwa zajęli 6 miejsce na 68 drużyn.

Słupszczanie zmierzyli się z mistrzami świata w gotowaniu m.in. z zespołem z akademii znanego krytyka kulinarnego Kurta Schellera czy kucharza, który gotowała dla królowej Holandii. Kucharze z Gościńca pierwszy raz wystartowali w międzynarodowym konkursie i mimo że nie stanęli na podium, odnieśli ogromny sukces.

W konkursie Dorszowe Żniwa musieli przygotować dania z łososia wędzonego i krewetek oraz z dorsza. To drugie zrobili popisowo i idealnie zmieścili się w czasie.

- Jako główne danie podaliśmy potrawę z dorsza według mojej autorskiej receptury. Nazwałem ją Rozbitkiem na Tratwie - opowiada Tomasz Kunysz. - To filet z dorsza marynowany w rumie, podany na tratwie z cannelloni z sosem porowo-fenkułowym na białym winie. Ryba była grillowana metodą BBQ.
Sędziowie oceniali dosłownie wszystko - czas przygotowania potraw, wykorzystanie materiałów, podanie i smak. Słupska drużyna straciła punkty, podając danie z krewetek.

- Ozdobiliśmy je liśćmi ananasa. Niestety, są one niejadalne i przez to trochę straciliśmy - przyznaje Kunysz. Dorszowe Żniwa to prestiżowy konkurs kulinarny organizowany od siedmiu lat w Gdańsku, a nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski. To najwyższa konkursowa ranga. Słupska drużyna zastrzega, że w przyszłym roku stanie do niego jeszcze lepiej przygotowana.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza