Słupszczanie zajęli 6 miejsce w rywalizacji z kucharzami Europy

nik
Na przygotowanie dwóch dań dla 11 sędziów kucharze mieli dwie godziny.
Na przygotowanie dwóch dań dla 11 sędziów kucharze mieli dwie godziny. Fot. Organizatorzy
Tomasz Kunysz i Maciej Rudniak z Gościńca Słupskiego rywalizowali z najlepszymi kucharzami Europy. W weekend na konkursie Dorszowe Żniwa zajęli 6 miejsce na 68 drużyn.

Słupszczanie zmierzyli się z mistrzami świata w gotowaniu m.in. z zespołem z akademii znanego krytyka kulinarnego Kurta Schellera czy kucharza, który gotowała dla królowej Holandii. Kucharze z Gościńca pierwszy raz wystartowali w międzynarodowym konkursie i mimo że nie stanęli na podium, odnieśli ogromny sukces.

W konkursie Dorszowe Żniwa musieli przygotować dania z łososia wędzonego i krewetek oraz z dorsza. To drugie zrobili popisowo i idealnie zmieścili się w czasie.

- Jako główne danie podaliśmy potrawę z dorsza według mojej autorskiej receptury. Nazwałem ją Rozbitkiem na Tratwie - opowiada Tomasz Kunysz. - To filet z dorsza marynowany w rumie, podany na tratwie z cannelloni z sosem porowo-fenkułowym na białym winie. Ryba była grillowana metodą BBQ.
Sędziowie oceniali dosłownie wszystko - czas przygotowania potraw, wykorzystanie materiałów, podanie i smak. Słupska drużyna straciła punkty, podając danie z krewetek.

- Ozdobiliśmy je liśćmi ananasa. Niestety, są one niejadalne i przez to trochę straciliśmy - przyznaje Kunysz. Dorszowe Żniwa to prestiżowy konkurs kulinarny organizowany od siedmiu lat w Gdańsku, a nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski. To najwyższa konkursowa ranga. Słupska drużyna zastrzega, że w przyszłym roku stanie do niego jeszcze lepiej przygotowana.

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 15

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

e
el fuego

Witam, jestem pełen podziwu dla naszych kucharzy, rozniez ciesze sie ze moge sie z nimi utozsamiac. A pan Maciek to czlowiek sukcesu, juz wiele razy dawal o sobie znac i nie tylko na arenie kulinarnej, czytalem o nim ze startuje w kulturystyce i jest dobrze rokującym zawodnikiem. Wytrwałości, trzymam kciuki!

c
celina

Gratulacje dla Panów
Nie wiem czy obydwoje pracują u pani Uli w Gościńcu Słupskim, ale jedzonko jest tam wyborne. Smakuje nawet moim wybrednym córkom

b
bercia

gratuluje,to wielkie wyróznienie,dzieki Wam cieszę się i jestem dumna ze jestem słupszczanką,zyczę powodzenia za rok bo obiecujecie walkę,chociaz dla mnie 6 miejsce to wyczyn nielada-złoto ze tak napisze

z
zaru

Hej ...ck i tym podobny !
Chyba nie znasz Macka , on sobie radzil juz wczesniej w konkursach . A co do sushi to jaki z ciebie znawca , wiesz jak wygladaja miejsca sushi i ich ceny , przynajmniej w Polsce?Nie byl to lokal ekskluzywny bo by cie, nawet ,nie bylo stac na zajrzenie do takiego miejsca , ale cenny jak na sushi byly bardzo przystepne i sushi dobre . Zapewne bedziesz argumentowac ,jak juz ktorys pseudo znawca kiedys komentowa,ze tam rybka byla mrozona a nie swieza ,. To ja ci odpowiadam ,ze nie ma miejsca w Polsce , gdzie tunczyk bedzie prosto z morza i inne gatunki ryb uzywane do sushi,gdyz w Baltyku wiele gatunkow ryb uzywanych do sushi nie ma , a aby znalazly sie one na , mam nadzieje, twoim talerzu musza byc mrozone . Za swiezosc ryby nie placi sie 8 - 10 zl , ale setki .Zobacz jakie gosciu ma cenny na Kopernika i jak to wyglada . Moze bar nie odzwierciedlal atmosfery strykte japonskiej ,ale zarcie bylo super , a mam w tym troszke rozeznania . No coz dla zjadaczy pizz to rybka smierdzi , nie mowiac juz o sushi .
A co do Macka to musi opuscic Slupsk aby sie naprawde rozwinal , a nie ganial z" mlotkiem po gastronomi"

g
gośc

"...czy kucharza, który gotowała dla królowej Holandii..."
A ja gratuluję autorowi.

a
avelinea

Gratulacje!

f
fcuk
macius !
Gratulacje i uwierz w siebie ,ze mozesz pracowac z najlepszymi i nie tylko pod slupskiem . Pokazales to juz w sushi barze .Wierze w ciebie ,ze kiedys bedziesz sam dla siebie zbieral laury i respekt . kasia i kudlaj

Kasia nie rozpedzaj sie....akurat sushi bar to porazka byla. Co to niby mialo wspolnego z prawdziwa gastronomia? I nie kaz mi argumentow podawac , bo wstyd na caly Slupsk bedzie. Dobrze, ze Maciek mial szanse popracowac w miejscu, gdzie mogl sie rozwinac.
k
k$k

macius !
Gratulacje i uwierz w siebie ,ze mozesz pracowac z najlepszymi i nie tylko pod slupskiem . Pokazales to juz w sushi barze .Wierze w ciebie ,ze kiedys bedziesz sam dla siebie zbieral laury i respekt . kasia i kudlaj

m
maciek
Gratulacje dla Maćka od Ryśka z .....klanu

dzięki Rysiu... z klanu dzięki stokrotne
977

mam wywalone na Kurta Schellera czy kucharza, który gotowała dla królowej Holandii, gotuje sobie sam, Ja

n
nick

Gratulacje dla Maćka od Ryśka z .....klanu

f
fcuk

Maciek gratuluje z calego serca!

K
Kasia

brawo MACIEK !!

G
Gość

Możecie być Panowie dumni.Miejmy nadzieję,ze nasza słynna kiedyś kuchnia słupska wróci.

Gratuluje serdecznie.

g
gosza

gratulacje:)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3