Pięcioosobowe jury degustowało, dyskutowało i wybierało najlepsze nalewki regionalne. W sumie oceniono około trzydziestu trunków przyrządzanych domowymi sposobami. Choć początkowo nalewki chciano nagradzać w dwóch kategoriach - owocowych i ziołowych - zadecydowano, że będzie tylko jedna.
Konkurencję swoją imbirówką zdeklasował Zdzisław Wilk, którego trunek zdobywał wcześniej laury w tym konkursie. Dwa lata temu jego imbirówka zajęła drugą lokatę, a teraz po modernizacji przepisu, wygrała. Za najlepszą uznano ją jednogłośnie. Drugie miejsce przypadło pigwówce na miodzie, którą przyrządziła Barbara Grocholska.
Przyznano też dwa trzecie miejsca dla orzechówki Danuty Fedorowicz i nalewki z aronii i jabłka Renaty Knitter. Zwycięskich nalewek można było spróbować, a w odpowiedni klimat wprowadzał zespół Balkan Sevdah, grający muzykę bałkańską.
Ósmemu już konkursowi na regionalny trunek towarzyszyło drugie Święto Miody zorganizowane przez etnografów z muzeum w Swołowie i Rejonowe Koło Pszczelarzy ze Słupska. Przedstawiciele zapewniali o leczniczych właściwościach miodu, który można było od nich kupić. Za litrowy słoik miodu lipowego trzeba było zapłacić od 20 do 35 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?