Święto miodu i konkurs nalewek w Swołowie (wideo, zdjęcia)

Alek Radomski
Pięcioosobowe jury degustowało, dyskutowało i wybierało najlepsze nalewki regionalne.
Pięcioosobowe jury degustowało, dyskutowało i wybierało najlepsze nalewki regionalne. Łukasz Capar
Udostępnij:
Zdzisław Wilk z Kopnicy , gm. Darłowo, swoim trunkiem zdeklasował konkurencję w konkursie na najlepszą Pomorską Nalewkę w Swołowie.

VIII Regionalny Konkurs na Pomorską Nalewkę oraz II Słupskie...

Pięcioosobowe jury degustowało, dyskutowało i wybierało najlepsze nalewki regionalne. W sumie oceniono około trzydziestu trunków przyrządzanych domowymi sposobami. Choć początkowo nalewki chciano nagradzać w dwóch kategoriach - owocowych i ziołowych - zadecydowano, że będzie tylko jedna.

Konkurencję swoją imbirówką zdeklasował Zdzisław Wilk, którego trunek zdobywał wcześniej laury w tym konkursie. Dwa lata temu jego imbirówka zajęła drugą lokatę, a teraz po modernizacji przepisu, wygrała. Za najlepszą uznano ją jednogłośnie. Drugie miejsce przypadło pigwówce na miodzie, którą przyrządziła Barbara Grocholska.

Przyznano też dwa trzecie miejsca dla orzechówki Danuty Fedorowicz i nalewki z aronii i jabłka Renaty Knitter. Zwycięskich nalewek można było spróbować, a w odpowiedni klimat wprowadzał zespół Balkan Sevdah, grający muzykę bałkańską.

Ósmemu już konkursowi na regionalny trunek towarzyszyło drugie Święto Miody zorganizowane przez etnografów z muzeum w Swołowie i Rejonowe Koło Pszczelarzy ze Słupska. Przedstawiciele zapewniali o leczniczych właściwościach miodu, który można było od nich kupić. Za litrowy słoik miodu lipowego trzeba było zapłacić od 20 do 35 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
krum

Taki etat degustatora-członka jury, to musi być smakowita fucha!  :rolleyes:

Więcej informacji na stronie głównej Głos Pomorza
Dodaj ogłoszenie