CIASTO
3 szklanki mąki tortowej
kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany
4 jajka
2-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
DO TEGO
2 kilogramy kwaśnych jabłek
galaretka morelowa lub cytrynowa
rodzynki i morele
kisiel cytrynowy
Jabłka pokrojone w drobną kosteczkę prażymy bez cukru, ewentualnie z odrobiną wody. Pod koniec duszenia kostki rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy galaretkę. Odstawiamy by całość przestygła.
Czas na ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy zimne masło starte na tarce (będzie się lepiej zagniatać) siekamy aż uzyskamy efekt "kaszki". Dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy.
Dodajemy żółtka (białka wkładamy do lodówki, będą się lepiej ubijać) oraz śmietanę. Wyrabiamy szybko ciasto. Porcję ciasta wielkości piłki tenisowej odkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki. Rodzynki i morele zalewamy gorącą wodą. Po kwadrancie drobno je siekamy i mieszamy z jabłkami.
Nastawiamy piekarnik na 180 - 190 stopni Celsjusza. Ciastem wylepiamy blachę o średnicy 25/37 cm, wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Trochę ciasta zostawiamy na zrobienie brzegów. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy aż się zezłoci. Do okoła robimy rancik z pozostałego ciasta, spód posypujemy bułka tartą lub płatkami migdałowymi. Układamy jabłka, na to wykładamy pianę ubitą
z kisielem cytrynowym. Na wierzch trzemy ciasto, które wcześniej schowaliśmy do zamrażalnika.
Wstawiamy do pieca na 15 - 20 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Serwujemy z filiżanka dobrej kawy, albo herbaty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?