Wszystkie gospodarstwa i lokale uhonorowano tabliczkami „Kulinarne dziedzictwo”, które będą mogli wyeksponować na dowód unikalności tego, co robią. Nasza sieć należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Tablice wraz z dyplomami otrzymała stargardzka restauracja „Ziemniakowelove”, a odebrali ją właściciele, Iwona Mazurek-Orłowska oraz Paweł Orłowski, który jest też szefem kuchni. Wszystkie serwowane w bistro dania opierają się o ziemniaki i jak twierdzi szef kuchni, wielu ludzi nie ma nawet pojęcia, jak wspaniałe potrawy można z tego warzywa przyrządzić.
Kolejna tablica powędrowała do rąk Anny Kojder i Artura Kojder, właścicieli Winnicy Kojder z Babinka.
Następną nagrodzono Teresę Ambroziak i Andrzeja Minko, właścicieli gospodarstwa rolnego Malinowy Ogród w Lekowie.
- Wszystkie nasze produkty oparte są o uprawiane przez nas maliny, które smakują tak jak te, które pamiętamy z dzieciństwa - mówi Teresa Ambroziak.
Restauracja Horyzont z hotelu Aquarius Spa w Kołobrzegu, to kolejny nowy właściciel honorowego tytułu „Kulinarne dziedzictwo”. Grzegorz Nowicki, szef kuchni, twierdzi że promują polską kuchnię, gdyż naprawdę jest najsmaczniejszą na świecie.
Pasieka z Pasją w Miłogoszczy Pawła Hawrana i jego kuzyna Andrzeja Kostki produkuje rzadki miód na naszym rynku, miody nie rozgrzewane.
- Miód poddany obróbce termicznej jest pozbawiony swoich wartości biologicznych - mówi Paweł Hawrana.
Szósta tablica trafiła do Gospody Herbu Korab w Szczecinie. Odebrali ją Krzysztof Woźniak i Danuta Głowacz.
Wicemarszałek Jarosław Rzepa zdradził, że z ministrem rolnictwa Branderburgii chcą uruchomić wspólny Szlak Winny Euroregionu Pomerania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?