MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Targ Rybny: Łosoś mocno drożeje

(KON)
Targ Rybny: Łosoś mocno drożeje
Targ Rybny: Łosoś mocno drożeje Wanda Konarska
Jest trochę rybnych nowości.

Myślałem, że po świętach łosoś stanieje, a tymczasem cały czas mocno drożeje – powiedział nam wczoraj Piotr Siewierski, który na targu sprzedaje ryby prosto z przetwórni w Biesiekierzu. – Prawdopodobnie coś się dzieje w norweskich hodowlach, bo inne ryby z Norwegii, jak halibut, makrela, czy śledź, od roku nie zdrożały. Śledź to nawet staniał w ciągu roku o 5 – 6 procent, a więc floty i producenci nie mają wpływu na podwyżki cen łososia. Jeszcze dziś sprzedaję płaty po 60 złotych, ale nie jestem w stanie dłużej utrzymać tej ceny i od piątku podwyższam ją o 5 złotych.

Półprodukty z łososia stanowią 60 procent sprzedaży wędzonych ryb w tym punkcie. Właściciel woli zmniejszyć marżę i nie podnosić drastycznie cen, aby nie malały kolejki przed pawilonem. – Halibut nie jest już tak drogi jak kiedyś i będę nim zastępował łososia – stwierdził Piotr Siewierski. – Ryba ta jest tak samo tłusta jak łosoś i tak samo zdrowa. Mam też szkockiego łososia, ciut tańszego od norweskiego, ale on jest chudszy i mniej chętnie kupowany. W gablocie, zapełnionej jak zawsze, jest trochę nowości. Do nich należą gniazda z łososia ze śliwką po 30 zł i atrakcyjne cenowo płaty z makreli z przyprawami wędzone na gorąco po 22 zł.

Klienci chętnie sięgają też po wędzonego dorsza po 21 zł właśnie z powodu przystępnej ceny. Najtańszą rybą w gablocie są szprotki po 12 zł, złotówkę drożej kosztuje pikling, a 2 zł więcej tuszka śledziowa. Za kotlety z dorsza z warzywami lub bez nich zapłacimy 16 zł, płat z makreli, płat śledziowy wędzony na
zimno lub na gorąco kosztuje 22 zł.

A oto inne ceny: łosoś surowy porcje – 24 zł, tatarowy – 24 zł, kabanosy – 38 zł, łosoś płat na zimno – 60 zł, paprykarz – 5 zł, ogonki – 33 zł, porcje – 35 zł, warkoczyki – 26 zł, dzwonka – 44 zł, brzuszki – 28,30, 32 i 40 zł. Ceny innych ryb kształtują się następująco: tuńczyk i pstrąg – 30 zł, płat śledziowy – 22 zł, pstrąg łososiowy dzwonka – 32 zł, łosoś szkocki stek – 45 zł, polędwiczka z dorsza – 10 zł, pieczeń z dorsza – 4,50 zł, paszteciki z dorsza – 20 zł, okoń – 21 zł, makrela – 16,50 zł, halibut porcje – 35 zł, ogony – 40 zł i dzwonka – 48 zł.
 

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza