- Taki ruch jest tylko do południa, potem już koniec handlu - powiedziała nam tylko Anna Kłosowicz, ważąc jednocześnie kaszę krakowską dla starszej pani.
Zaczęliśmy więc spisywać ceny towarów na straganie, a było ich mnóstwo. Oto kilka z nich: fasola perełka, aura i czerwona kosztowały 8 zł, fasolka Nung - 12 zł, Jaś karłowy - 7 zł, a tyczny - 16 zł, groch - 3 zł, a łuskany - 3,50 zł, ryż basmati - 8 zł, jaśminowy - 12 zł, naturalny - 6 zł, a dziki - 40 zł.
- Dziki ryż jest drogi, ale bardzo wydajny - dorzuciła właścicielka. - A kupują go młodzi ludzie, lubiący eksperymentować w kuchni. Biorą też dużo przypraw.
A tych ostatnich na stoisku nie brakowało. Obok m.in. kolorowego pieprzu (3,50 zł), leżał biały za 3 zł, czosnek niedźwiedzi po 2 zł i nowości - cebula prażona po 3 zł, albo smażona za 10 zł. Anna Kłosowicz powiedziała nam, że sama chętnie sięga po opakowanie takiej cebuli, bo to usprawnia gotowanie i nie trzeba wyciągać patelni.
Na straganie była też cała gama kasz: Burgul po 11 zł, krakowska - 7 zł, jęczmienna perłowa - 3,80 zł, kukurydziana i pęczak - 3,50 zł, gryczana - 5,50 zł, jaglana - 5 zł. Niedawno w sprzedaży pojawił się żur polski po 4,50 zł, koncentrat barszczu po 3,50 zł i chrzan tarty babuni - 5 zł. Diabetycy kupują tu cukier brzozowy po 10 zł za ćwierć kilo, zaś amatorzy domowego chleba - mąkę żytnią i pszenną po 3 zł, a także orkiszową po 10 zł.
Po sąsiedzku, u Anny Rychter, można m.in. dostać karmę dla ptaków po 4 zł, biały mak po 18,50 zł, a niebieski po 12 zł, wykę po 4,50 zł, żyto i jęczmień po 2 zł, konopie po 7,50 zł, len mielony po 7 zł i siemię lniane po 5 zł.
Alicja Prochera, oprócz bakalii, oferuje duży wybór dymki wolskiej w cenie od 5 do 10 zł i bób do sadzenia po 15 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?