Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targowisko w Koszalinie. Szparagi drogie, ale dobrej jakości

Wanda Konarska [email protected] Tel. 94 347 35 99
Targowisko w Koszalinie. Szparagi drogie, ale dobrej jakościUrodzaj na plantacji zapowiada się dobry, jednak wszystko zależy od aury.
Targowisko w Koszalinie. Szparagi drogie, ale dobrej jakościUrodzaj na plantacji zapowiada się dobry, jednak wszystko zależy od aury. Radek Koleśnik
- Pierwsze szparagi są dość drogie, ale jakościowo lepsze niż w zeszłym roku - zapewniał nas wczoraj Waldemar Matejek, który od ponad 10 lat handluje na targu w Koszalinie tym warzywem.

- To nie jest mój wymysł, ale spostrzeżenie właścicieli plantacji spod Połczyna Zdroju, skąd zawsze przywożę szparagi - kontynuował sprzedawca. - Uprzednio przez 2-3 tygodnie szparagi były wewnątrz dziurawe, bo korzenie przemarzły, gdyż w zimie nie było śniegu. Tym razem korzenie leżały pod śnieżną pierzynką i mróz im nie zaszkodził, dlatego szparagi są bardzo soczyste i smaczne.

Urodzaj na plantacji zapowiada się dobry, jednak wszystko zależy od aury. Szparagi są bardzo wrażliwe na temperaturę i jeśli będzie ciepło, bez drastycznych skoków temperatury, za tydzień zbiór będzie większy, a ceny - niższe. Obecnie zielone szparagi kosztują 8 zł, podobnie jak grube białe. Drobniejsze szparagi sprzedawca wycenił na 6 i 5 zł, a te ostatnie nadają się tylko na zupę. Ponadto można kupić końcówki szparagów na wagę po 15 zł. I właśnie wielu klientów wybiera taką opcję.

- Szparagi są świeżutkie, bo wczoraj były cięte, a dziś są na rynku - kontynuował sprzedawca. - Końcówki czubków szybko schną i trzeba je obcinać przed gotowaniem, a szparagi obrać, o czym jeszcze niekiedy klienci nie pamiętają i mają pretensje do jakości. Po czym poznać, że szparagi są świeże? Wystarczy je potrzeć i jeśli piszczą, to właśnie są świeże. Niemcy, którzy u mnie czasem kupują, tak właśnie badają jakość szparagów.

Waldemar Matejek powiedział nam, że coraz rzadziej się zdarza, by klienci nie wiedzieli, jak gotować to warzywo. A jeszcze parę lat temu niemal każdy pytał o przepis. - Wzrosła świadomość dzięki publikacjom w "Głosie Koszalińskim, a internet też się przyczynił do spopularyzowania szparagów - stwierdził nasz rozmówca.
 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza