Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targowisko w Koszalinie. Wędzone ryby wracają do łask

Wanda Konarska [email protected] Tel. 94 347 35 99
Targowisko w Koszalinie. Wędzone ryby wracają do łaskWęgorz to jedna z nowości obok paprykarza z łososia, czy pstrąga łososiowego.
Targowisko w Koszalinie. Wędzone ryby wracają do łaskWęgorz to jedna z nowości obok paprykarza z łososia, czy pstrąga łososiowego. Radek Koleśnik
- Zrobiło się zimno i od razu obroty wzrosły o 40%, bo ludzie już się nie boją kupować wędzonych ryb - powiedział nam wczoraj Piotr Siewierski z Golden Mare w Biesiekierzu, sprzedający na rynku w Koszalinie ryby tego producenta.

- Teraz aż do lutego jest najlepsza makrela, bo jest duża i tłusta, a to jedna z najzdrowszych ryb - kontynuował sprzedawca. - Obecnie jest też sezon na śledzia, którego sporo się łapie. Pojawiło się również trochę łososia bałtyckiego, więc na gorąco nie jest tak drogi jak norweski. Myślałem, że norweski łosoś potanieje, bo był moment, że cena spadła o 10%, ale zaraz podrożał i nie ma się co łudzić, iż do końca roku to się zmieni. Mam też w ofercie węgorza z Jamna, który jest bardzo smaczny, choć nie tak tani jak ten sprowadzany z Chin.

Wspomniany węgorz (120 zł) to jedna z nowości obok paprykarza z łososia, pstrąga łososiowego (palia, dzwonka), ryby maślanej (42 zł) i łososia szkockiego (steki 46 zł). A oto ceny innych ryb: szprot - 12 zł, pikling - 13 zł, dorsz bałtycki - 21 zł, łosoś tatarowy i kiełbasa - 33 zł, łosoś surowy - 24 zł, płat śledziowy na zimno i gorąco - 21 zł, tuszka śledzia - 14 zł, tuńczyk - 29 zł, sielawa - 40 zł, pstrąg - 30 zł, kotlet z dorsza - 16 zł, kabanos - 37 zł, pstrąg dzwonka - 32 zł, łosoś płat na zimno - 60 zł, polędwica z łososia - 13 zł sztuka, zraziki z pieczarkami, szpinakiem lub pomidorami - 29 zł, halibut - 48 zł, a ogon - 40 zł, okoń - 20 zł, brzuszki z łososia - 26-40 zł, warkocz - 26 i 30 zł, makrela - 16,50 zł.

Popyt wzrósł też na solone ryby : śledź - 13 zł, mathias - 15 zł, płat ala Bismarck - 19 zł, filety śledziowe babuni - 10,50 i 14, 50 zł. W gablocie są ryby wędzone na zimno lub gorąco.

- Ryby wędzone na gorąco mają termin trwałości 10 dni, bo podczas termicznej obróbki w temperaturze 60-70 stopni są jakby ugotowane w środku i mają dużo wody- wyjaśniał Piotr Siewierski. - Te ryby mogą jeść dzieci, bo wysoka temperatura zabija bakterie. Natomiast ryby wędzone na zimno najpierw soli się na 12 godzin, potem moczy i wędzi 12 godzin w temperaturze do 30 stopni. Sól jest konserwantem, dzięki czemu te ryby mają trwałość 21 dni, bo nie mają wody i nie pleśnieją.
 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza