Targowisko w Koszalinie. Wędzone ryby wracają do łask

Wanda Konarska redakcja@mediaregionalne.pl Tel. 94 347 35 99Zaktualizowano 
Targowisko w Koszalinie. Wędzone ryby wracają do łask<br>Węgorz to jedna z nowości obok paprykarza z łososia, czy pstrąga łososiowego.
Targowisko w Koszalinie. Wędzone ryby wracają do łaskWęgorz to jedna z nowości obok paprykarza z łososia, czy pstrąga łososiowego. Radek Koleśnik
- Zrobiło się zimno i od razu obroty wzrosły o 40%, bo ludzie już się nie boją kupować wędzonych ryb - powiedział nam wczoraj Piotr Siewierski z Golden Mare w Biesiekierzu, sprzedający na rynku w Koszalinie ryby tego producenta.

- Teraz aż do lutego jest najlepsza makrela, bo jest duża i tłusta, a to jedna z najzdrowszych ryb - kontynuował sprzedawca. - Obecnie jest też sezon na śledzia, którego sporo się łapie. Pojawiło się również trochę łososia bałtyckiego, więc na gorąco nie jest tak drogi jak norweski. Myślałem, że norweski łosoś potanieje, bo był moment, że cena spadła o 10%, ale zaraz podrożał i nie ma się co łudzić, iż do końca roku to się zmieni. Mam też w ofercie węgorza z Jamna, który jest bardzo smaczny, choć nie tak tani jak ten sprowadzany z Chin.

Wspomniany węgorz (120 zł) to jedna z nowości obok paprykarza z łososia, pstrąga łososiowego (palia, dzwonka), ryby maślanej (42 zł) i łososia szkockiego (steki 46 zł). A oto ceny innych ryb: szprot - 12 zł, pikling - 13 zł, dorsz bałtycki - 21 zł, łosoś tatarowy i kiełbasa - 33 zł, łosoś surowy - 24 zł, płat śledziowy na zimno i gorąco - 21 zł, tuszka śledzia - 14 zł, tuńczyk - 29 zł, sielawa - 40 zł, pstrąg - 30 zł, kotlet z dorsza - 16 zł, kabanos - 37 zł, pstrąg dzwonka - 32 zł, łosoś płat na zimno - 60 zł, polędwica z łososia - 13 zł sztuka, zraziki z pieczarkami, szpinakiem lub pomidorami - 29 zł, halibut - 48 zł, a ogon - 40 zł, okoń - 20 zł, brzuszki z łososia - 26-40 zł, warkocz - 26 i 30 zł, makrela - 16,50 zł.

Popyt wzrósł też na solone ryby : śledź - 13 zł, mathias - 15 zł, płat ala Bismarck - 19 zł, filety śledziowe babuni - 10,50 i 14, 50 zł. W gablocie są ryby wędzone na zimno lub gorąco.

- Ryby wędzone na gorąco mają termin trwałości 10 dni, bo podczas termicznej obróbki w temperaturze 60-70 stopni są jakby ugotowane w środku i mają dużo wody- wyjaśniał Piotr Siewierski. - Te ryby mogą jeść dzieci, bo wysoka temperatura zabija bakterie. Natomiast ryby wędzone na zimno najpierw soli się na 12 godzin, potem moczy i wędzi 12 godzin w temperaturze do 30 stopni. Sól jest konserwantem, dzięki czemu te ryby mają trwałość 21 dni, bo nie mają wody i nie pleśnieją.
 

polecane: Wybory 2019

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3