- Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy charakterystyczne dla różnych regionów Polski. Dominowały dania wywodzące się z kuchni kaszubskiej - mówi Mariusz Treder, dyrektor ZSP w Łodzierzy. - Celem konkursu było kultywowanie tradycji, upowszechnianie potraw regionalnych w codziennym żywieniu oraz rozwijanie zdolności kulinarnych. Komisja konkursowa oceniała właściwy wybór potraw regionalnych, smak oraz prezentację i dekorację potraw.
Drugie miejsce w konkursie przypadło Marceli Żórawickiej i Paulinie Kuniszewskiej za przygotowanie kotletów wdzydzkich, a trzecie Amelii Gnat i Oliwii Kozłowskiej za ciasto marchewkowe. Wyróżnienie otrzymał Rafał Szewczyk za bigos staropolski.
Organizatorami konkursu były nauczycielki ZSP w Łodzierzy, Renata Szepel i Alicja Stoltmann.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?