Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie dobrze gotują

Andrzej Gurba
Nagrodzeni uczniowie
Nagrodzeni uczniowie ZSP Łodzierz
Krokiety rybne przygotowane przez Wojciecha Olejniczaka i Dawida Grundowskiego - uczniów klasy III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Łodzierzy, zwyciężyły w konkursie "Potrawy regionalne", który odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Łodzierzy.

- Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy charakterystyczne dla różnych regionów Polski. Dominowały dania wywodzące się z kuchni kaszubskiej - mówi Mariusz Treder, dyrektor ZSP w Łodzierzy. - Celem konkursu było kultywowanie tradycji, upowszechnianie potraw regionalnych w codziennym żywieniu oraz rozwijanie zdolności kulinarnych. Komisja konkursowa oceniała właściwy wybór potraw regionalnych, smak oraz prezentację i dekorację potraw.

Drugie miejsce w konkursie przypadło Marceli Żórawickiej i Paulinie Kuniszewskiej za przygotowanie kotletów wdzydzkich, a trzecie Amelii Gnat i Oliwii Kozłowskiej za ciasto marchewkowe. Wyróżnienie otrzymał Rafał Szewczyk za bigos staropolski.

Organizatorami konkursu były nauczycielki ZSP w Łodzierzy, Renata Szepel i Alicja Stoltmann.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza