Uczniowie technikum technologii żywienia z Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku uczą się zawodu w praktyce. Razem z nauczycielką zawodu Elżbieta Soroką podglądali proces przygotowania, mrożenia, sortowania i pakowania mrożonek produkowanych w zakładzie Interfrys w podsłupskim Głobinie. Weszliśmy tam razem z nimi.
Interfrys to firma która powstała w 1988 toku na bazie PGR Kusowo we współpracy z trzema kontrahentami zagranicznymi. Jak mówi dyrektor spółki Tadeusz Bartczak na początku działalności zakład skupiał się głównie na skupie i mrożeniu truskawek, bo tyko w okolicach Słupska było 700-800 ha plantacji tych owoców. Teraz gdy dostawców truskawki jest mniej, dlatego Interfrus mrozi i sprzedaje również porzeczki, wiśnie, cebule, rabarbar i czarny bez. Produkty są wysyłane do odbiorców w krajach Unii Europejskiej.
Uczniowie słupskiego rolniczaka podczas wycieczki po bardzo zimnych halach zakładu przyjrzeli się procesowi przetwarzania, sortowania i opakowania owoców i warzyw.
- Dla moich uczniów taka lekcja w zakładzie, gdzie na własne oczy widzą, jak funkcjonują maszyny, taśmy produkcyjny, na czym polegają systemy bezpieczeństwa jest dużo bardziej wartościową niż zajęcia w klasie. Mogą też zobaczyć między innymi obszerną dokumentacje systemu HACCP, który obowiązuje we wszystkich zakładach produkcyjnych od 2006 roku, a którego nie mają szans zobaczyć w innym miejscu - mówi Elżbieta Soroka. - Podglądają też w jakich warunkach mają szanse pracować np. jako kontrolerzy jakości po zdobyciu zawodu w naszej szkole.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?