Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Słupsku powstała nowa restauracja Szafran

Natalia Kwapisz-Daszczyńska [email protected]
W restauracji Szafran klienci mają znaleźć niepowtarzalne smaki.
W restauracji Szafran klienci mają znaleźć niepowtarzalne smaki. Kamil Nagórek
Mieści się ona w miejscu, w którym niegdyś funkcjonowała Vita, czyli przy ul. Gdańskiej 1.

Restauracja Szafran to nowe kulinarny pomysł Andrzeja Adamkiewicza, który do niedawna prowadził restaurację Zamkowa w Słupsku. Ten lokal wraz z hotelem (podobnie zresztą jak hotel i restauracja Staromiejska) w czerwcu zmieniły właściciela, a dotychczasowi najemcy otrzymali wypowiedzenia.

- Co było począć - mówi Andrzej Adamkiewicz, właściciel restauracji Szafran. - Jak człowiek pół życia spędził w gastronomii, to nie było innego wyjścia, jak tylko kontynuować tradycje słupskiej kuchni. Tyle tylko, że w innym miejscu i pod inną nazwą - dodaje Adamkiewicz.

A nazwę wybrano nieprzypadkowo. - Szafran to szlachetna przyprawa o wysublimowanym smaku. Bardzo ceniona i poszukiwana. Nazwa ma być więc sygnałem dla klientów, że w naszej restauracji znajdą potrawy tak niepowtarzalne i wykwintne, jak ta niezwykła przyprawa - tłumaczy Adamkiewicz.

Jednak szafran kojarzy się również z wydatkiem i to sporym. - Ale nie w przypadku naszej restauracji - odpowiada właściciel restauracji Szafran. - Od lat funkcjonuję na lokalnym rynku kulinarnym i znam zasobność portfeli naszych mieszkańców. Dlatego wszystkie nasze potrawy oferujemy w cenach przystępnych dla słupszczan - dodaje Adamkiewicz.

Nie tylko ceny mają być atrakcyjne i przyciągnąć klientów. Interesujące jest również menu, w którym według zapewnień właściciela, każdy znajdzie coś dla siebie. Dla zabieganych słupszczan, którzy nie mają czasu na pichcenie obiadów, przygotowano ofertę obiadów w miesięcznym abonamencie (po 12 zł za obiad) lub zestaw dnia w cenie 18 zł.

W weekendy będzie można zjeść obiad z 30-procentową zniżką. Dla smakoszy przygotowano natomiast królika przyrządzanego na wiele różnych sposobów, kaczkę z pomarańczą lub jabłkami czy udziec z indyka przygotowywany według tradycyjnej receptury.

W restauracji można również zorganizować imprezę okolicznościową do 50 osób lub zamówić catering do domu zarówno dla jednej osoby, jak i dla kilkudziesięciu gości.

Przykładowe ceny
-żur staropolski w chlebie 8 zł
-zupa gulaszowa w kociołku 12 zł
-pizza od 8 do 12 zł
-pierogi (różne) ok. 12 zł
-placek staropolski ok. 18 zł
-kotlet schabowy tradycyjny z dodatkami ok. 20 zł
-królik ok. 20 zł
-kaczka ok. 35 zł

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza