- Chociaż poprzednie edycje organizowaliśmy zawsze w niedziele, tym razem zdecydowaliśmy, że festiwal ruszy w sobotę, 3 grudnia. To ukłon dla gości przyjezdnych, którzy zgłaszali nam, że sobota byłaby dla nich lepsza ze względu na dojazd. Ruszymy w sobotę o godzinie 15, rywalizacja potrwa co najmniej do 18 - zapowiada Maria Konkol, dyrektor łebskiej biblioteki, która organizuje festiwal.
Podobnie jak w ubiegłych latach w głównej części festiwalu, czyli rywalizacji obiektów gastronomicznych na stworzenie możliwie najsmaczniejszej potrawy z dorsza, może się pojawić kilkudziesięciu wystawców. Potrawy będą oceniane w kategoriach - profesjonaliści i amatorzy, tym razem organizatorzy wprowadzili też jedną potrawę obowiązkową - kotlet z dorsza.
W ramach imprezy łebscy rybacy zostaną również odznaczeni przez ministrów - Annę Wypych-Namiotko i Kazimierza Plocke. Podczas trzynastej edycji festiwalu jury będzie aż siedmioosobowe. Przewodniczącym jury został Karol Okrasa, oprócz niego potrawy będzie oceniała także Izabela Byszewska (prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego), Maria Szabłowska (dziennikarka PR i TV), Kazimierz Plocke, wiceminister, Krzysztof Kwatera (Lokalna Grupa Rybacka Pradolina Łeby), Eugeniusz Penkowski (LGR Pradolina Łeby) i Wolfgang Helbig (Niemiecki Związek Łebian Bund der Lebauer).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?