Zdrowa owocowa kuracja

SupernowaZaktualizowano 
Warzywa i owoce dają zdrowie. Chronią nie tylko górne drogi oddechowe. Ich korzystny wpływ sięga znacznie głębiej - do płuc.

Takim wnioskiem zakończyły się badania, których głównym autorem była Carol Trenga, profesor medycyny z Uniwersytetu Waszyngtonu w Seattle (USA). Wraz z zespołem współpracowników przejrzała ona literaturę naukową poświęconą dobroczynnemu wpływowi warzyw i owoców na nasze zdrowie. Analizą objęto tylko świeże publikacje, które ukazały się na świecie w ostatnich dziesięciu latach.

- To chyba najdłuższa na świecie lista dowodów potwierdzających to, że dieta owocowo-warzywna wzmacnia też nasze płuca. Po pierwsze, chroni je przed wieloma chorobami, po drugie, łagodzi rozmaite dolegliwości u osób, które już cierpią na schorzenia płuc - mówi Trenga. Jeśli chodzi o profilaktykę, to - zdaniem uczonej - największe znaczenie mają te owoce, które zawierają dużo witaminy C. Ich spożywaniem powinni być zainteresowani szczególnie nałogowi palacze. Dla nich może to być dobry sposób na uniknięcie przewlekłego zapalenia układu oddechowego i różnych niekorzystnych konsekwencji tej choroby, takich jak groźna choroba obturacyjna płuc, na którą nie wymyślono jeszcze lekarstwa.

Codzienna porcja warzyw lub owoców może nas też zabezpieczyć przed zapaleniem oskrzeli i odmą - sugerują z kolei wyniki badań wykonanych przez brytyjskich badaczy z uniwersytetu w Southampton. - Wystarczy jeść codziennie pół jabłka, by zmniejszyć ryzyko złapania tych schorzeń o 50 procent. Równie cenne są pomidory - mówi Louise Watson, która kierowała badaniami.

Wysokiej wartości zdrowotnej pomidorów dowiedli też uczeni z innej brytyjskiej uczelni - uniwersytetu w Nottingham. W przeprowadzonych przez nich testach uczestniczyło 2600 osób chorych na astmę lub nieżyt oskrzeli. Okazało się, że choroba łagodniała, kiedy pacjent zjadał w tygodniu minimum pięć jabłek lub trzy pomidory. - Podobna dieta pomaga również ludziom zmagającym się z chroniczną chrypką oraz innymi schorzeniami krtani - twierdzi autorka badań, Sarah Lewis.

Zdaniem wszystkich autorów opisanych tu badań regularne konsumowanie owoców i warzyw powinno być traktowane jako terapia, która wspomaga leczenie chorób płucnych. Witaminę C w naturalnej postaci, czyli w formie świeżych produktów, powinno się spożywać średnio dwa razy dziennie w dawkach około 250-500 mg. - To porcje korzystne dla zdrowia. Myśmy zajmowali się tylko płucami, ale jest wiele innych prac, które wskazują, że witamina wzmacnia też pracę serca i w ogóle układu krążenia - dodaje Trenga.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

d
dan

Te badania prowadzone są pod potrzeby producentów i hurtowników warzyw i owoców oraz dotowanych przez nich polityków. Plebsowi można wmówić każdy idiotyzm. A to, że masło szkodzi, że jajaca mają za dużo cholesterolu itd. Kiedyś jednen Żyd zalecał spożywanie łbów od śledzi. I to z doskonałym skutkiem. - Polecam.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3