Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1173 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Boli cię noga? Uważaj, to może być zapalenie żył! Tu sprawdzisz objawy
Zapalenie żył to najczęściej zmiany w nogach, które mają źródło w zakrzepicy i mogą zagrażać życiu. Procesy zapalne mogą mieć różne przyczyny i dotyczyć zarówno...
Co daje jedzenie chrzanu? Zwalcza bakterie, łagodzi kaszel i ból. Sprawdź, jak działa
Chrzan to korzeń o ostrym smaku, który jest cennym dodatkiem do potraw. Roślina ta jest nie tylko przyprawą, bo ma także działanie prozdrowotne i lecznicze....
Na to częściej chorują kobiety niż mężczyźni. Zobacz, jakie to schorzenia
Kobiecy organizm różni się od męskiego, a skutkiem są nieco inne problemy zdrowotne. Wynika to m.in. z działania układu odpornościowego, który u pań jest nie...
Te choroby są rzadsze u kobiet niż u mężczyzn. Sprawdź, jakie to schorzenia
Kobiety cieszą się lepszym zdrowiem niż mężczyźni, jednak to nie tylko kwestia genów i hormonów. To, że panie rzadziej cierpią na niektóre poważne schorzenia,...
Ta dieta miała chronić serce, ale zwiększa ryzyko zawału. Dieta keto nie dla każdego
Dieta keto to jedna z najmodniejszych diet odchudzających – i najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia. O tym, że wcale nie chroni serca przed chorobami i...
Już wkrótce łatwiejsza refundacja leków. Wszystko będzie automatyczne
Leki po niższych cenach można kupić dzięki refundacji NFZ, która dotyczy także wyrobów medycznych i środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Odpłatność...
Nie masz pomysłu na kolację, która nie tuczy? Skorzystaj z tych propozycji!
Kolacja to posiłek, który w największym stopniu wpływa na masę ciała i właśnie z tego powodu sprawia tak wiele problemów. Ostatni posiłek w ciągu dnia zwykle...
Fakty i mity na temat cholesterolu i miażdżycy. Sprawdź, jak chronić swoje serce
Cholesterol to grupa związków lipidowych we krwi, które wpływają na ryzyko rozwoju miażdżycy, a także jej powikłań w postaci chorób sercowo-naczyniowych. Choć...
Zaczynasz brać nowy lek na chorobę przewlekłą? „Nowy Lek” to pomoc dla pacjenta
Przyjmowanie nowego leku na receptę przy chorobie przewlekłej przysparza pacjentom sporo trudności, a dostęp do informacji ze strony lekarza jest ograniczony....
Uwaga na ten naturalny słodzik! Nie jest zdrowy. Zwiększa ryzyko zakrzepicy i zawału
To miał być najzdrowszy zamiennik cukru, a do tego o wiele lepszy od podobnych słodzików. Niestety, bezkaloryczny dodatek do napojów i potraw nie jest...