Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1155 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Zaczynasz brać nowy lek na chorobę przewlekłą? „Nowy Lek” to pomoc dla pacjenta
Przyjmowanie nowego leku na receptę przy chorobie przewlekłej przysparza pacjentom sporo trudności, a dostęp do informacji ze strony lekarza jest ograniczony....
Uwaga na ten naturalny słodzik! Nie jest zdrowy. Zwiększa ryzyko zakrzepicy i zawału
To miał być najzdrowszy zamiennik cukru, a do tego o wiele lepszy od podobnych słodzików. Niestety, bezkaloryczny dodatek do napojów i potraw nie jest...
Głodówka – czy odchudza i na co pomaga? 6 zasad prowadzenia zdrowej głodówki
Głodówka, czyli inaczej post, to ograniczanie jedzenia stosowane w celu oczyszczenia organizmu, a także odchudzania. Nie każdy rodzaj takiej kuracji jest jednak...
Zdrowa otyłość nie istnieje. Kiedy najbardziej zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu?
Otyłość nie może nie szkodzić. O tym, jak wpływa na stan zdrowia i w jakim stopniu skraca życie, decyduje jednak nie tylko wskaźnik BMI. Jak pokazują nowe...
Uważaj na środki na zaparcia! Mogą przyczynić się do szybszego rozwoju demencji
Po środki na przeczyszczenie sięga zadziwiająco dużo osób, bo problem zaparć dotyczy średnio co piątej osoby i jeszcze większej liczby seniorów. Tymczasem ich...
Odporność na koronawirusa po COVID-19 to fakt. Ile wynosi po pół roku od infekcji?
Przejście COVID-19 to mniejsze ryzyko powtórnego zakażenia koronawirusem. Choć wciąż nie wiemy, czy odporność rzeczywiście utrzymuje się przez sugerowane 6-8...
Lwia grzywa – grzyb o zaskakujących właściwościach. Na co pomaga soplówka jeżowata?
Soplówka jeżowata, ze względu na swój wygląd znana także jako lwia grzywa, to grzyb ceniony w medycynie chińskiej, a obecny również w polskich lasach, choć...
Wskazują na ryzyko zawału. Co robić, gdy krwawią dziąsła?
Krwawienie dziąseł to bardzo częsty i poważny objaw, który zwykle wskazuje na ich choroby. Ma je nawet 7 na 10 Polaków. Najczęstsza to zapalenie przyzębia,...
Co pyli w lutym i marcu? Sprawdź w kalendarzu pylenia na 2023 rok
Alergia na pyłki roślin dotyka nawet co trzecią osobę w kraju. U niektórych objawy uczulenia pojawiają się już w styczniu wraz z rozpoczęciem sezonu pylenia,...
Dziwny zapach ciała może być objawem choroby. Zobacz, co oznacza
Zapach ciała to kwestia indywidualna, jeśli jednak jest przykry, a zwłaszcza zmienia się nagle i bez wyraźnego powodu, może oznaczać rozwój choroby. Lista...