Bytowski browar ma olbrzymie problemy. Czeka na odmrożenie gospodarki (zdjęcia)

Sylwia Lis
Bytowski browar ma olbrzymie problemy. Czeka na odmrożenie gospodarki Browar
Bytowski browar ma olbrzymie problemy. Wszystko przez pandemię. Firma czeka na odmrożenie gospodarki.

Koronawirus sparaliżował gospodarkę. Nie tylko bytowskie restauracje i hotele mają olbrzymie problemy. O przetrwanie walczy również bytowski browar.
- 80 procent naszej produkcji trafiała właśnie do lokali gastronomicznych - mówi Jakub Błajet, właściciel kaszubskiego browaru w Bytowie. - W momencie zamknięcia restauracji nasza produkcja praktycznie stanęła. Walczymy o przetrwanie. Koronawirus pojawił się w bardzo złym czasie, początek roku nie jest dobrym okresem dla browarnictwa. To wszystko się nałożyło i znaleźliśmy się w bardzo złej sytuacji. Teraz wszyscy próbują sprzedać produkty w punktach, które działają, w sklepach, ale ludzie też żyją w niepewności, wybierają tańsze produkty, a z tymi koncernami nie mamy szans. Klienci wybierają tańsze piwo nie to z lokalnych browarów.
Właściciele browaru z niecierpliwością czekają na odmrożenie gospodarki. - Powstanie ogródków gastronomicznych są jakąś szansą - mówi pan Jakub. - Ludzie zaczną wychodzić z domów i wtedy jest nadzieja na poprawę sytuacji. Nie poddajemy się, cały czas walczymy.
Niestety, nie ma mowy o sprzedaży internetowej, bo prawo tego zabrania. Browar otworzył symboliczne okienko przy browarze, gdzie można kupić piwo. - Ale to kropla w morzu potrzeb - wyjaśnia właściciel.
I dodaje, że zastanawiali się nad produkcją płynów dezynfekujących. - To są procedury, a rynek jest już nasycony - twierdzi pan Jakub. - Staramy się korzystać z tarcz pomocowych. Póki co trzy razy składaliśmy wnioski, ale za każdym razem było coś nie tak. Porozumienie się w tej chwili z jakimś urzędem graniczy z cudem.

Bytowski browar działa od pięciu lat. Regionalne piwo jest warzone metodami tradycyjnymi z dużą pasją i zaangażowaniem.
- Cieszy nas fakt, iż możemy kontynuować piwowarską tradycję Bytowa, której początek sięga XIX wieku - mówią właściciele. - Nasze piwa powstają w naturalnym cyklu produkcyjnym z najlepszych dostępnych na rynku składników. Nie przyspieszamy sztucznie procesów fermentacji i leżakowania, ani nie filtrujemy piwa przez rozlaniem do butelek. Dzięki temu nasze produkty charakteryzują się oryginalnym, bardzo wyrazistym smakiem i aromatem.

Niezdrowe produkty wciąż polecane jako korzystne

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Taki jest plan tej plandemii... Polskie przedsiębiorstwa pójdą z torbami.

M
MarC
Pytanie do znawców !!! Co to jest ? Jak wypiję 4 butelki piwa marki Miłosław produkowanego tradycyjnie, to na drugi dzień "łeb mi pęka". Natomiast nawet 5 butelek jakiegoś sikacza koncernowego nie powoduje takich skutków. Zawartość alkoholu podobna.
G
Gość

chętnie przyjmę kilka butelek

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3