Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bytowski browar ma olbrzymie problemy. Czeka na odmrożenie gospodarki (zdjęcia)

Sylwia Lis
Bytowski browar ma olbrzymie problemy. Czeka na odmrożenie gospodarki
Bytowski browar ma olbrzymie problemy. Czeka na odmrożenie gospodarki Browar
Bytowski browar ma olbrzymie problemy. Wszystko przez pandemię. Firma czeka na odmrożenie gospodarki.

Koronawirus sparaliżował gospodarkę. Nie tylko bytowskie restauracje i hotele mają olbrzymie problemy. O przetrwanie walczy również bytowski browar.
- 80 procent naszej produkcji trafiała właśnie do lokali gastronomicznych - mówi Jakub Błajet, właściciel kaszubskiego browaru w Bytowie. - W momencie zamknięcia restauracji nasza produkcja praktycznie stanęła. Walczymy o przetrwanie. Koronawirus pojawił się w bardzo złym czasie, początek roku nie jest dobrym okresem dla browarnictwa. To wszystko się nałożyło i znaleźliśmy się w bardzo złej sytuacji. Teraz wszyscy próbują sprzedać produkty w punktach, które działają, w sklepach, ale ludzie też żyją w niepewności, wybierają tańsze produkty, a z tymi koncernami nie mamy szans. Klienci wybierają tańsze piwo nie to z lokalnych browarów.
Właściciele browaru z niecierpliwością czekają na odmrożenie gospodarki. - Powstanie ogródków gastronomicznych są jakąś szansą - mówi pan Jakub. - Ludzie zaczną wychodzić z domów i wtedy jest nadzieja na poprawę sytuacji. Nie poddajemy się, cały czas walczymy.
Niestety, nie ma mowy o sprzedaży internetowej, bo prawo tego zabrania. Browar otworzył symboliczne okienko przy browarze, gdzie można kupić piwo. - Ale to kropla w morzu potrzeb - wyjaśnia właściciel.
I dodaje, że zastanawiali się nad produkcją płynów dezynfekujących. - To są procedury, a rynek jest już nasycony - twierdzi pan Jakub. - Staramy się korzystać z tarcz pomocowych. Póki co trzy razy składaliśmy wnioski, ale za każdym razem było coś nie tak. Porozumienie się w tej chwili z jakimś urzędem graniczy z cudem.

Bytowski browar działa od pięciu lat. Regionalne piwo jest warzone metodami tradycyjnymi z dużą pasją i zaangażowaniem.
- Cieszy nas fakt, iż możemy kontynuować piwowarską tradycję Bytowa, której początek sięga XIX wieku - mówią właściciele. - Nasze piwa powstają w naturalnym cyklu produkcyjnym z najlepszych dostępnych na rynku składników. Nie przyspieszamy sztucznie procesów fermentacji i leżakowania, ani nie filtrujemy piwa przez rozlaniem do butelek. Dzięki temu nasze produkty charakteryzują się oryginalnym, bardzo wyrazistym smakiem i aromatem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze atrakcje Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza