Co ma jedzenie do łuszczycy?

Beata Alukiewicz
To co jemy ma wpływ na wiele aspektów naszego zdrowia.
To co jemy ma wpływ na wiele aspektów naszego zdrowia. Fot. www.sxc.hu
Dietą łuszczycy się nie wyleczy. Ale odpowiednie żywienie sprawi, że przykre objawy samoistnie mogą ustąpić nawet na dłuższy czas.

Kiedyś przypuszczano, że łuszczyca jest wyłącznie chorobą genetyczną, w związku z tym, to, co jemy i jak jemy, nie ma żadnego wpływu na zachorowanie i przebieg choroby. Dziś wiadomo już, że to schorzenie związane jest z zaburzeniami układu immunologicznego (odpornościowego), a bardzo mu sprzyja, zaostrza jego przebieg, zanieczyszczenie środowiska i jego toksyny. W związku z tym dieta osoby chorej na łuszczycę (na samo zachorowanie żywienie nie ma większego wpływu) powinna być tak skonstruowana, by z jednej strony jak najbardziej zwiększyć odporność, z drugiej by maksymalnie odciążyć organizm z wszelkich toksyn. Równie ważnym czynnikiem jest zapewnienie stałego dostarczania wapnia, dobrych, nienasyconych tłuszczów, witaminy A, E, koenzymu Q 10 i innych antyoksydantów (przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki).

Pięć posiłków dziennie

- Rytm żywienia powinien być pięcioposiłkowy - tłumaczy doktor Marcin Brodecki. - Chodzi o to, by nie obciążać organizmu jednym czy dwoma obfitymi posiłkami, ale by mógł on spokojnie strawić dostarczony pokarm. Najobfitszy powinien być obiad, natomiast kolacje zjadamy najpóźniej o godzinie 20.

Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce oraz wszelkie produkty zawierające błonnik - pomaga w prawidłowym trawieniu. Najlepiej gdyby te warzywa i owoce były z własnej działki lub z plantacji, gdzie używa się jak najmniej środków ochrony roślin. Dlatego zdrowsze są rodzime produkty, niż na przykład cytrusy, które zrywane są jako owoce niedojrzałe, przechowywane w specjalnych pomieszczeniach i dojrzewające pod wpływem środków chemicznych. Nie wspominając o środkach konserwujących w celach transportu.
Mleko, herbata i marchewka

Dla osoby cierpiącej na łuszczycę niezbędne jest mleko i przetwory mleczne - kefiry, jogurty, ponieważ zawierają dużo wapnia. Te posiłki powinny być jednak regulowane indywidualnie. Natomiast niektóre osoby powinny uważać na makarony, kasze, ziemniaki, ponieważ zawierają gluten, a zdarza się, że chory na łuszczycę ma podobne problemy jak cierpiący na celiakę.

Bezwzględnym nakazem jest spożywanie dużej ilości ryb, zwłaszcza morskich. Zawierają bowiem przyjazne dla skóry nienasycone kwasy tłuszczowe. Bardzo wskazane jest picie zielonej herbaty - oczyszcza ona organizm i redukuje procesy zapalne. W przypadku osób leczonych fototerapią dobrze działają wspomagająco naturalne produkty stosowane przed opalaniem, jak marchewka, seler, figi.

Natomiast pacjenci leczeni metotreksatem powinny osłaniająco przyjmować kwas foliowy i witaminę B - zawierają ją zwłaszcza brokuły. Bardzo ważna jest witamina D3, ale "pobierana" z promieni słonecznych - wystarczy nasłonecznienie, niekoniecznie opalanie. Mięso należy ograniczyć, a jeżeli już, to wybierać białe, drobiowe.

Tego nie wolno

Nie ulega natomiast dyskusji, że są produkty, które zaostrzają przebieg choroby, powodują tak zwany wysiew łuszczycowy. Należą do nich: alkohol, ostre przyprawy, czekolada i kakao, czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce.

- To wszystko są zasady podstawowe, ogólne, wspólne dla wszystkich pacjentów - podsumowuje doktor Halina Brodecka. - Natomiast trzeba pamiętać, że nasze organizmy różnie reagują na różne produkty i tak naprawdę dietę trzeba dobierać indywidualnie do każdego pacjenta, a właściwie to pacjent, na podstawie własnych obserwacji musi wiedzieć, co mu pomaga, a co szkodzi. Stąd sugestia lekarzy, by chorzy na łuszczycę, tak jak osoby cierpiące na nadciśnienie czy cukrzycę, prowadziły swój dzienniczek. To pomoże w doborze pokarmów, a co za tym idzie w leczeniu.

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karolina

Ten artykuł to bzdura. Ziemniaki nie zawierają glutenu. Są również kasze, które są bezglutenowe, np jaglana i gryczana. A produkty mleczne wzmacniają odpowiedź autoimmunologiczną i choroba może się nasilić. A zawierają wapnia tyle, co kot napłakał. Nie sugerujcie się tym artykułem.

ł
łuszczyca
Od wielu lat miałem problem z łuszczycą pod kolanami i poniżej łokci. Pozbyłem się przez przypadek już cztery lata mam jak na razie spokój nie muszę nosić długich rękawów mogę normalnie chodzić po plaży. Opisywałem ten problem w kilku miejscach i temat znikał no bo to nie była reklama jakiegoś tam produktu , mam nadzieję , że tutaj wpis pozostanie .
Cztery lata temu wywróciłem się na rowerze , mocno stłukłem sobie łokieć i to w miejscu chorym to mnie dobiło. Idąc z żoną na zakupy dostaliśmy ulotkę Konopnej Farmacji z Poznania i w ulotce było  takie serum  ,uwaga - to nie jest reklama ,,Serum do chorej skóry essenz" no bo taki obrzęk uznałem , że trzeba smarować. Po około dwóch tygodniach zauważyłem, nie tylko poprawę stłuczonego miejsca ale i miejsce łuszczycy zmalało. W związku z tym postanowiłem smarować tym Serum essenz drugi łokieć i pod kolanami również po sześciu tygodniach smarowania problem u mnie zniknął. Na medycynie to ja się nie znam to nie moja działka , ale naprawdę mam spokój już cztery lata, myślę może to nie była łuszczyca jak twierdzili fachowcy, może to jakiś inny grzyb i tak sobie żyłem w przekonaniu przez dziesiątki lat ,że mam łuszczycę. Teraz już zapominam o tym a był to zwykły przypadek, może ktoś się wyśmieje z tego wpisu zdaję sobie z tego sprawę ,uważam ,że będzie śmiech pusty , ja mam spokój . Życzę wszystkim zdrowia 

 

M
Monika

Każdy musi indywidualne dostosować produkty do swojego organizmu. Jednym mleko pomaga,a innym szkodzi. A co z jabłkami? Kiedyś czytałam,że szkodzą.A ocet jabłkowy polecają pić. Za to krem Sorion jest rewelacyjny.

F
FC

Doslownie: nie dyskutowac.

E
Ewelina

Tak naprawdę, dieta ma kolosalne znaczenie podczas wszelkich problemów skórnych. Nie oznacza to jednak, że rezygnacja z wymienionych produktów zagwarantuje nam powrót do zdrowia (może się jednak do tego przyczynić). Choruję na łuszczycę od dziecka. Mimo zmiany diety na zdrowszą, objawy nie zniknęły. Stan mojej skóry zaczął się poprawiać dopiero wtedy, gdy zaczęłam stosować specjalistyczne dermokosmetyki, dr. Michaels.

l
luszczyk

mleko absolutnie zabronione. chyba, ze prosto od krowy, cala reszta sklepowa to bezwartosciowy plyn. tak gwoli scislosci mialem z 15 kg do zrzucenia i na diecie dukana znikla mi luszczyca. po 4 miesiacach wrocilem do cukrow i produktow na mące i znow sie zaczelo. przede wszystkim zero przetworzonej zywnosci, z mies tylko kurczak, indyk i ryby. bezwzgledny zakaz pomidorow, papryki, truskawek i o ile pamietam baklazana. zreszta dr. pagano zjadl zeby na tej chorobie wiec warto kupic jego ksiazke. aha.. i jak ktos wam mowi, ze to choroba skory to zakonczcie z takim kims temat, bo wygaduje bzdury, niezaleznie od wiedzy i wyksztalcenia, szkoda czasu.

Dodaj ogłoszenie